Танов: Флоров режисира аферата "Мишо Бирата"

Делото на Цветанов тръгна, търсят "Главния", който разпъва чадъри

Танов: Флоров режисира аферата "Мишо Бирата" | StandartNews.com

София. Станимир Флоров е "режисьор" на записите за Мишо Бирата, хвърли бомбата в ефира на Нова тв бившият шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Според него разговорът му с Бойко Борисов е скалъпен, като са вадени фрази от няколко диалози на тази тема. "Първоначално бяха публикувани писмено в "Галерия" разговори и с Фидосова, и с Менда Стоянова, с други", припомни Танов. И уточни, че в цитирания само като текст диалог със Стоянова имало следния израз: "3 затвора се борят за еди-кой си". "В моя речник това го няма обаче и после не можаха да го сглобят. Просто избързаха и знам кой е режисьорът. Аз съм бил директор на БОП и знам, че това е в неговия речник. Абсолютно сигурен съм, че тези думи са на г-н Флоров", обясни Танов. Бившият шеф на митниците обаче подчерта, че експремиерът Бойко Борисов не е "злоупотребил с власт", макар от записите да излиза, че разпъва чадър над Бирата по молба на Георги Първанов.

Трудно се отказва на премиер

В случая обаче премиерът не е оказвал никакъв натиск. Твърдя, че всичко е било изрядно, че не сме имали специално отношение към Мишо Бирата. Констатирали сме нарушенията и на него му е отнет лицензът", коментира Танов. "Това, което знам от премиера, е, че тогавашният президент (бел. ред. Георги Първанов) ни обвинява, че имаме специално отношение към Мишо Бирата и едва ли не той трябва да ме озапти", каза още Танов.

Станимир Флоров, бившият шеф на ГДБОП, вчера бе "герой" и в първото дело срещу Цветан Цветанов, на което Софийският градски съд (СГС) даде ход. Ексминистърът е подсъдим, тъй като е отказал да подслушва и следи бившия ръководител на регионалното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и така е осуетил разследването на тежко престъпление. В коридорите на Съдебната палата се говори, че Цветанов е разпънал чадър над търновския антимафиот заради близкото му приятелство с Флоров, който в момента е разследван за получаване на подкуп в особено големи размери. Именно от делото за рушвета бяха отделени материалите за това срещу бившия МВР шеф.

Още при старта на процеса вчера показания дадоха двама служители от отдел "Вътрешна сигурност" към МВР-Варна - Юри Божинов и Пламен Тодоров. Двамата са разследвали оперативната разработка срещу Орлин Тодоров след получени множество сигнали за нередности в дейността му. Те обясниха, че били привикани в София от шефа на дирекцията Румен Ганев, който им разпоредил незабавно да прекратят разследването и ги предупредил, че ако не го направят, дирекцията ще бъде разтурена. Накрая им заповядал да не се занимават повече със случая и дори им забранил да стъпват във Велико Търново и Ловеч, където било прехвърлено досъдебното производство. Причината била отвод от страна на търновския прокурор, който се отказал заради натиск. На висок тон Ганев им заявил, че: "Главният иска да знае разследва ли се Орлин Тодоров". Двамата обаче не можаха да кажат пред съда кой е "Главният", а в залата се дочуха дюдюкания "Бойко, Бойко".

Въпреки категоричната забрана от Ганев прекият им началник във Варна настоял да продължат да разследват случая, но това да става тайно. Самият Румен Ганев също даде показания. Той си призна, че е имало разговор с малко по-остър тон в кабинета му, но обясни, че е настоял да прекратят оперативната разработка срещу Тодоров, защото вече срещу него имало образувано досъдебно производство и щели да пречат на работата на прокуратурата.

Цветанов пък се отказа от разпита на половината свидетели, като поиска съкратена процедура. От своя страна, прокуратурата реши да не разпитва бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев и на ексшефа на звеното за подслушване Цветан Иванов, чиито показания не са намерили място в обвинителния акт. В крайна сметка по преценка на съдебния състав за следващото заседание на 24 януари ще бъдат призовани петима свидетели. Единият е Павлин Коджахристов, който е представил болничен лист, и Цветомир Маринов, Мирослав Маринов, Калин Георгиев и Цветан Иванов. Ако някоя от страните няма възможност да се яви в края на януари, съдът определи две резервни дати - 13 и 14 февруари. След края на заседанието германският адвокат на Цветанов Ханс Петер Ул предупреди медиите, че цяла Европа следяла този процес. "На мен ми се струва, че прокуратурата взе партийна страна в демократичния процес на изборите. Прокуратурата не е партия, тя трябва да разследва. Дали г-н Цветанов има вина и дали следва да бъде осъден, е единствено в компетентността на съда", каза Ул.

Цацаров не вижда политически нюанс

"Постановлението на наблюдаващия прокурор по казуса "Горна Оряховица" за отказа му да образува наказателно производство срещу Цветан Цветанов е достатъчно ясно доказателство, което отговаря на нападките, че прокуратурата едва ли не на всяка цена гони обвинение и на всяка цена обслужва политически интерес. Съгласете се, че най-лесното беше да се пренебрегне обективното и правното - моралната страна на въпроса е съвсем отделно. Всеки да отговаря за себе си." Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира ситуацията около разследванията срещу Цветанов. А жалбата му в Страсбург коментира така "Не искам да припомням мотивите на решението по делото "Гуцанов" относно точната личност, която е нарушила презумпцията за невинност, в конкретния случай със свое интервю, за да не прозвучи като лична нападка. Иначе всеки има право да заведе такава жалба, Цветан Цветанов е гражданин на България и има такова право".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай