Танев сменя борда на Фонд "Научни изследвания"

Танев сменя борда на  Фонд "Научни изследвания" | StandartNews.com

След скандалните разкрития за нередностите във Фонд "Научни изследвания", установени от одити на Сметната палата и на вътрешното звено за проверка в МОН, министърът на образованието проф. Тодор Танев предприе поредни кадрови промени в опит да реши проблемите. След като в началото на август назначи нов управител - Геновева Жечева, която пое поста от арестувания с обвинение за убийство Николай Христов, в края на месеца на мушката попадна и колективният управленски орган. На 31 август със заповед, подписана от министъра, е освободен старият Изпълнителен съвет.

Със същата заповед е назначен и нов състав. Първото му заседание бе насрочено за 1 септември, като целта тогава бе те да изберат председател. То обаче не се провело, защото било открито ново нарушение - проф. д-р Велизара Пенчева няма право да е член на ИС на ФНИ, защото е в ръководството на висше учебно заведение - зам.-ректор на Русенския университет. "Всички назначения са съгласувани както с БАН, така и със Съвета на ректорите. Някои от тези ректори не са догледали достатъчно добре какво ни представят", обясни министър Танев. За "Стандарт" той коментира, че още на същия ден - 1 септември, е провел нови консултации с ректорите и се очаква днес на сайта на МОН да излезе поредният нов състав на Изпълнителния съвет.

"И в него да няма хора, заради които може да възникне скандал", увери Танев. По думите му смяната се наложила, защото през август старият състав (назначен в края на март) не е съгласувал изискванията си към проектите в новата конкурсна сесия с Министерство на финансите. "Това преля чашата", твърди Танев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай