Тамплиерите дават стипендии на малки таланти

Тамплиерите дават стипендии на малки таланти | StandartNews.com

Пет талантливи ученици от цялата страна ще получават 9 месеца стипендии от Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим - Велик Приорат България. Те бяха избрани в националния конкурс за детска рисунка "Рицарят в мен", в който се включиха над 12 000 момичета и момчета. Победителите бяха обявени на специална церемония в зала "Средец" на министерството на културата навръх 1 юни. Там бяха подредени най-добрите 140 рисунки. Сред стипендиантите на Ордена на Тамплиерите са три момичета и две момчета. Това са ученичката от V клас на пловдивското ОУ "Васил Левски" Анастасия Калева, седмокласничката от столичното 123 СОУ "Стефан Стамболов" Лилия Костова, връстничката й от варненското НУИ "Добри Христов" Биляна Николова, седмокласникът Александър Гинчев от кърджалийското СОУ "Йордан Йовков" и Никола Минчев от СОУ "Патриарх Евтимий" в Пловдив.

Малките таланти бяха приветствани от Великия Приор на Ордена у нас и Носител на Великия Кръст на Ордена - генерал-майор (о.р.) Румен Ралчев. Те бяха наградени в присъствието на зам.-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова, шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева, проф. Николай Овчаров, училищни директори и представители на МОН. "Искрено се надявам да сме ви провокирали да откриете рицаря в себе си", каза по време на церемонията Ралчев.
Конкурсът се провежда под патронажа на МОН, Министерство на културата, регионалните инспекторати по образование, Синдиката на българските учители, със съдействието на областните и общинските администрации.
Той се проведе от ноември 2014 г. до март 2015 г. на три етапа - училищен, градски и национален. Основната му цел е приобщаване към рицарските и християнски ценности и идеали, както и поощряване на таланта на децата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай