Таксиметрови шофьори протестираха в Пловдив

Таксиметрови шофьори протестираха в Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. Около 200 таксиметрови шофьори протестираха в Пловдив и се заканиха, че скоро такива акции ще има в цялата страна. Те настояват да могат да работят с коли на възраст до 15 години, а не както се предвижда в подготвяните сега промени в Закона за автомобилните превози ограничение до 10 години, съобщи бТВ.

Според Георги Ряпов, председател на Регионалната асоциация за защита на превозвачите, промяната се готви със цел забогатяване на вносителите на леки автомобили и на тия, които дават на лизинг.

"Една от най- големите таксиметрови фирми в София се е превърнала в лизингова къща, каза той. Кола, която като нова струва 27-28 000 лева, на водачите им струва 70 000", каза Ряпов.

Шофьорите протестират и срещу идеята да преминават задължително през психотест всяка година. В момента те го правят на 3 години, а предложението им е това да става еднократно при започване на работа. Георги Ряпов каза, че никъде другаде в Европа няма такова изискване, че в страната карат много чуждестранни шофьори без такова удостоверение, а тях ги глобяват 500 лева, ако нямат.

От синдиката настояват да отпадне и патентният данък за таксиметровите шофьори. Друга идея е, след като Министерството на транспорта определи максимална граница на таксата за пътуване, да определи и минимална.

Исканията на Националната асоциация на превозвачите ще бъдат представени на Министерството на транспорта на среща в сряда. Подготвя се и национална подписка, а протестни акции ще бъдат проведени във Варна, София и други градове в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай