Таксиджиите с досиета

Мерят им агресията с нови психотестове, въвеждат им патентен данък

Таксиджиите с досиета | StandartNews.com

София. Нови правила за таксиметрови шофьори ще оставят само изрядните на пътя. Екипът на транспортния министър Данаил Папазов се захвана да затегне режима след касапницата на столичния бул. "Цариградско шосе" в сряда вечерта. Шефът на ведомството определи пияния таксиджия Михаил Куртев като "чист убиец".

Като ударна мярка се предлага всеки башкиш да има досие, в което да влизат всички негови нарушения, констатирани от КАТ. "Според мен един път употребявал алкохол водач не трябва да получава никога повече право на лиценз за каране на такси", заяви Папазов пред Нова тв. Той бе категоричен, че ако се наложи, ще се направят и законодателни промени за въвеждането на досиетата.

"Трябва да се следят точките, така че нашите специалисти, когато отидат да проверят, да видят, че този човек е допускал непрекъснато пет или шест нарушения, които законово трябва да подлежи на санкции, и ако е употреба на алкохол, да бъде абсолютно забранено той повече да получава лиценз", отсече Папазов. Той планира да промени и психотестовете на мераклиите за бакшиши, така че да се измерва дали този човек е агресивен на пътя. "Има си такива методики, които за съжаление в момента не се използват при нашата изпитна сесия, но това ще го направим", отсече министърът. Той призна, че е влизал в пререкания с агресивни таксиджии. Друг проблем по думите му пък са мръсните коли на част от шофьорите.

За самите фирми, предлагащи такива услуги, пък ще се въведе патентен данък, за да не укриват приходи.
От прокуратурата пък наредиха на Държавната агенция "Автомобилна администрация" и МВР пълна проверка на жълтите коли в страната. Те ще гонят копърките и ще проверяват дали шофьорите возят безопасно пътниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай