Тачева: НС задължено да реши казуса "Марковска"

Тачева: НС задължено да реши казуса "Марковска" | StandartNews.com

София. Споровете по казуса "Марковска" завладяха всички медии. Народното събрание има право, но и задължение да избере за конституционни съдии хора с високи професионални качества и голям стаж. Председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова е опорочила процедурата по избор на конституционни съдии. Това каза пред бТВ бившият министър на правосъдието от кабинета на Тройната коалиция Миглена Тачева.

Тя одобрява действията на президента, който бламира полагането на клетва на съдийката. “Той направи това, което НС не е направило, тоест едната власт е възпряла другата”, категорична е тя.

„Ако Марковска остане сама със съвестта си, със Закона за съдебната си власт и с 38-годишния си стаж... сама трябва да прецени какво да прави,” коментира още Тачева.

Вносителят на номинацията на Венета Марковска - независимият депутат Тодор Великов, пък се разгорещи в студиото на "Нека говорят" и настоя Марковска да бъде допусната до нова процедура да положи клетва като конституционен съдия. Дали тя ще си подаде оставката след това било друг въпрос. Аз вече съм участвал в процедурата по избирането, затова не искам да участвам повече в този цирк, тя трябва да се закълне, повтори депутатът. Той добави, че Венета Марковска била много притеснена, отслабнала 6 кг.


След няколко намека на премиера Бойко Борисов и решението на Марковска да не се отказва от новия пост се стигна до прецедента – изборът й да бъде бламиран от президента Росен Плевнелиев, който си тръгна от клетвената церемония преди Марковска да положи клетва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай