Свлачище руши път към три села в община Сатовча

Свлачище руши път към три села в община Сатовча | StandartNews.com

Сатовча. Последните проливни дъждове активираха голямото свлачище на пътя за селата Кочан, Ваклиново и Жижево в община Сатовча. Преди време земните маси отнесоха половината шосе между общинския център и трите селища. Има опасност да рухне цялото пътно платно.

Пореден оглед на рисковия участък направиха общинският кмет Арбен Мименов и експерти. Те установиха, че има реална опасност трите населени места да останат откъснати от света. Пътят продължава да се руши и да пропада надолу. Най-страшното е, че вече има пукнатини и в другата половина на шосето, по която преминават автомобилите и в двете посоки. Нищо чудно да пропадне целият пътен участък,  ако не се вземат спешни мерки за укрепване на земните маси, твърдят специалисти.

В момента колите се изчакват, тъй като минават само в едната половина и по банкета, а другата лента е затворена. „Писах писмо и на служебния премиер Марин Райков. Молбата ми е още на първото заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет да се отпуснат необходимите средства, за да не стане най-лошото – да пропадне цялото шосе. А то е единствената връзка за жителите на трите села“, заяви кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

В момента хлътването на половината път е близо 2 метра. Преди време общината е поискала съдействие от „Геозащита” - Перник, тъй като проблемът е от години. Изготвен е проект на стойност 230 000 лева за укрепването на земните маси в района, трябва да се направят подпорни стени. "Общината няма откъде да намери толкова пари. Очакваме помощ от държавата", категоричен е общинският управник. Опасният пътен участък е на 1 км преди входа на с. Кочан. Той е обезопасен със знаци, маркировка и ограничителна лента. „Наскоро крадци задигнаха всички метални знаци. Наложи се да правим нови, за да предотвратим инциденти“, допълни Мименов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай