Свалят надценките за лекарствата с 2 %

Свалят надценките за лекарствата с 2 % | StandartNews.com

София. Следващата седмица Министерският съвет ще приеме промяна в наредбата за лекарствата, която касае сваляне на  търговските надценки на едро и на дребно с 2 % ,съобщи днес във Варна здравният министър Десислава Атанасова.

Няма драма по въпроса за намаляването на ДДС за лекарствата, добави тя и  обясни, че в момента се подготвя процедурата за Бюджет 2013 и всеки министър излиза с предложения.

„Премиерът подкрепя предложението ми за сваляне на ДДС на лекарствата, но в бюджетната процедура трябва да се преценят всички плюсове и минуси и как това ще се отрази на хазната за другата година”, каза Атанасова и изтъкна, че в никакъв случай не е разочарована от отказа на Бойко Борисов.

Здравният министър повтори, че сметката за момента не излиза, тъй като около 200 млн. лв. няма да влязат като приход в бюджета, което означава, че в момента няма възможност за сваляне на налога. Според Атанасова има достатъчно сериозно поевтиняване на медикаментите.

Около 1300 лекарствени продукта вече са служебно проверени. В абсолютна стойност има такива, чиито цени са паднали между 300 и 500 лв. В процентно съотношение от 2-3 до 87 на сто са най-големите намаления при лекарствата, посочи тя.

На въпрос има ли друг механизъм за намаление на стойността на лекарствата Атанасова отговори, че тя се формира като се реферира по европейски цени.

„До момента се правеше с осем европейски държави, но имаме предложение това вече да става със 17”, допълни тя.

Здравният министър откри нова апаратура, предназначена за Централната клинична лаборатория на УМБАЛ „Св.Марина”, която е последно поколение, уникална за страната и е произведена от водещи световни производители.

Апаратурата дава възможност за извършване на много изследвания, които досега се правеха само в чужбина. Тя позволява качествена диагностика на инфекциозни, алергични и ендокринологични заболявания. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай