Св. Анастасия и Златоград влизат в новите маршрути

Св. Анастасия и Златоград влизат в новите маршрути | StandartNews.com

Бургаската перла - остров Св. Анастасия и Златоград, ще бъдат включени в туровете, обещала на срещата Ангелкова. Освен тях в лъчовете ще попадне и тракийското светилише Бегликташ край Приморско.

Севт III и гробниците на одриските царе край Казанлък да влязат в новите турове, настояли участници в обсъждането. Бургаският остров, Златоград, тракийските чудеса, сред които и признатата от ЮНЕСКО Свещарска гробница, уникалната вила "Армира" край Ивайловград, крепостта "Перистера" над Пещера, базиликата "Св. София" в столицата и тук други родни забележителности бяха изтрити от маршрутите. Кметът на Бургас Димитър Николов дори обяви, че съгражданите му ще затворят магистралата, ако Св. Анастасия остане извън 8-те дестинации. Корекцията им идва след широката дискусия в "Стандарт" за полезността и съдържанието на 8-те дестинации.

Обмисляме и нов маршрут по българските съкровища, както и такъв с фолклорна насоченост, казала Ангелкова. Въпреки че срещата бе обявена като обществено обсъждане, на нея не бяха допуснати журналисти. А много кметове - особено на градове с атракции, които не са в туровете, изобщо не бяха получи покана за форума.

Коментарите на местните власти ще бъдат отразени, а новите варианти на маршрутите ще бъдат качени на сайта на министерството на туризма за обществено обсъждане, обещаха от ведомството на Ангелкова. Тя ще направи нова среща през юли с кметовете, на която ще бъдат дискутирани променените вече турове.

Според кметове и специалисти по археология проблем на сега съставените дестинации е не само липсата на знакови обекти, но и невярното описание на включените атракции. Експерти в общините съобщиха, че от тях не е искана информация за културно-историческите паметници, а само имената и местонахождението им. Маршрутите са единствено вътрешни, те нямат никаква връзка с подобни забележителности в съседните страни, заявиха от туристическия бранш. И подчертаха, че в същото време през последните месеци постоянно се говори за привличане на гости от Китай именно с общи маршрути.

Според Ангелкова нито една значима за България и за културно-историческото ни наследство забележителност няма да бъде пропусната или изключена от маршрутите. В същото време обаче министърът заявява и че у нас има разработени десетки културно-исторически маршрути. "Безспорно всеки от тях има какво да предложи и покаже, но ние не можем на национално ниво да рекламираме всички обекти, включени в тях. Необходимо е да постигнем компромис и да се фокусираме върху част от тях, за да станем по-разпознаваеми на международния пазар", допълва Ангелкова, цитирана в сайта на министерството.

Откриха гроба на първия ни мъченик

Останките на първия мъченик за християнската вяра по родните земи бяха открити в Плиска. При разкопките на Свещения кладенец в Голямата базилика археологът проф. Павел Георгиев се натъкна на луксозен гроб, иззидан от тухли. Археологът предполага, че това е мартириум (символичен гроб, издиган в памет на първите християнски мъченици) на първия български мъченик за християнската вяра - княз Боян-Енравота. Последният дом на последователите на Исус по родните земи бил открит непосредствено под купола на кладенеца.

Княз Боян-Енравота е син на хан Омуртаг. В 832 г., след смъртта на баща си, той е трябвало да заеме престола на България. Но група велики боили се възпротивили заради това, че той бил приел християнската вяра. При започналото разследване княз Боян Енравота гордо заявил, че наистина е християнин и отказал да се отрече от Христос. Той бил осъден на смърт и посечен, както пише 

в хрониките "извън, но недалеч от крепостните стени", през 832 г. Хан на България станал малолетният му брат Маламир, който починал млад през 836 или 837 г. Тогава престола заел третият брат - Пресиан, който към 845 г. изградил малка църква-мартириум над Свещения кладенец - мястото на екзекуцията. Не случайно Голямата базилика е издигната точно тук, когато християнството било прието от цар Борис I. Този огромен храм, освен всичко друго, е трябвало да символизира победата на християнството над езичеството, а мартириумът на свети Боян-Енравота символично да крепи основите й.

Разкопките в Плиска са етап от програмата за реставрация на Майката на всички български църкви, възложена на НИМ от правителството Борисов, което отпусна 500 хил. лв. за целта. Цялостната реставрация ще струва около 8 млн. лв.

Осемте нови маршрута за културно-исторически ваканции на туристическото министерство, които възмутиха кметовете, отиват на поправителен през юли. Това реши вчерашната среща на министър Николина Ангелкова с представители на местната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай