Сумиста: Политиката ме вкара в затвора

Делото срещу "Килърите" започна в затворническия стол, отложиха го за 19 ноември

Сумиста: Политиката ме вкара в затвора | StandartNews.com

Варна. "Станах жертва на моите амбиции да вляза в политиката. Бях поканен като съветник към комисията по младежта и спорта в предишния парламент, оглавявана от Огнян Стоичков (б.р. депутат от "Атака"). Взех голямо участие при изработването на закона за спорт. При мен не беше проблем да влизам при всеки министър, включително и при този на ГЕРБ, да влезе този закон", изригна при фалстарта на мегаделото "Килърите" във Варна Петър Стоянов - Сумиста.

Във вторник процесът тръгна на втора инстанция в Апелативния съд, но бе отложен за 19 ноември, за да се запознаят страните с протеста на Шуменската окръжна прокуратура срещу по-леките присъди на трима от подсъдимите - Янко Попов - Туцо, хижаря Райчо Стойнев и ексченгето Петър Атмаджов.

Можех да се измъкна, ако натопя високопоставен политик", изстреля Пешо Сумиста вчера пред журналисти. Стоянов се срещна за 15 минути с медиите с разрешението на съдия Илия Пачолов, председателя на разширения апелативен състав. "Имах разговори и предложения, дадоха ми да чета показания, които трябваше да подпиша. Преди да информирам обществеността за кой човек се отнася филмът, който искаха да направят, е редно да информирам него. Ако той е съгласен, аз ще разкажа всичко", каза още Сумиста, който призна, че е с леви убеждения и харесва социалистическата идея. "В началото на управлението на ГЕРБ хората бяха разделени на добри и лоши. Добрите са от нашите, лошите са от другите. Цветанов сядаше и ставаше с моето име. Извинявайте, но този човек не внуши ли лъжите за лекарите от Горна Оряховица? Не се ли кле в децата си, че не бил подслушвал? И още колко много други примери. И този човек успя да убеди хората, че ние сме килъри. Иди и доказвай сега, че нямаш сестра", заяви Сумиста, който коментира и кариерното развитие на прокурор Ася Петрова и попита кой и как я назначи за зам. главен прокурор. Сумиста каза още, че се познава със Сретен Йосич, но не бил близък със сръбския бизнесмен. Двамата се виждали два-три пъти. "Нямам информация за връзки между сърбина и бившия български премиер, но от друг подсъдим по делото - Янко Попов, чух, че Борисов няма конфликт с Йосич", каза още Петър Стоянов.

Както и при делата в Шумен, "Килърите" направиха истинско шоу в съда. Малко преди 10 ч при засилени мерки за сигурност бронирана кола на съдебна охрана докара шестимата подсъдими Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов -Туцо, бизнесмена от Велико Търново Георги Велев, бившия полицай Петър Атмаджов и хижаря Райчо Стойчев, осъдени на първа инстанция в Шумен за три убийства, за палежи, побои, лихварство и притежаване на незаконни оръжия. Макар и с белезници, "Килърите" застанаха като холивудски звезди пред камери и фотоапарати. "Кой предложи Ася Петрова за зам. главен прокурор?", с този въпрос влезе в съдебната зала Сумиста. "Кой поръча това дело?", попита след него и бизнесменът Георги Вълев.

"Думите отлитат, написаното остава" - тази крилата фраза пък прозвуча многократно от устата на съдия Илия Пачолов при старта на мегаделото. Така председателят на разширения апелативен състав подканяше държавното обвинение, подсъдимите и техните защитници да говорят само на микрофона, за да чуват добре журналистите, настанени в импровизиран театрален салон във Варненския затвор. Делото се гледа там по простата причина, че Апелативният съд в морската столица е втора инстанция за 6 окръжни съдилища, но разполага с една-единствена малка зала в Съдебната палата. Ако процесът се води в нея, това означава да спре работата по всички останали, обясниха от пресслужбата на съда. Затова миналия месец бе извършен спешен ремонт на бившата затворническа столова, която може да побере всички страни по делото - шестимата подсъдими и 24 адвокати, от които 8 служебни защитници. За да се превърне в съдебна зала, са отишли 50 000 лв., но мозайката на пода и дъхът на готвено издаваха, че е действано на пожар.
Маститите софийски адвокати на "Килърите" също се включиха в шоуто в залата. Коментираха, че щом процесът е в затвора, има намек за предрешен финал. "По делото Европа срещу Милошевич съдът в Хага даде възможност цели 2 месеца, после и още 1 месец, на бившия сръбски премиер да се запознае с материалите", изригна в залата единият от адвокатите на Сумиста - Николай Беров, който искаше магистратите да не дават ход на процеса, защото не се е запознал с мотивите на присъдите от Шумен. Разбра се, че и адвокатът на Кеца Ивета Анадолска ще иска промяна в мярката му за неотклонение, защото бил в тежко състояние след коремна операция преди по-малко от 2 месеца. Васил Костов лежи в Бургаския затвор.

Чешкия изнудвал гадже за 50 бона

Скандалният бандит с присъди за изнасилване и поръчкови убийства Пеньо Мангъров - Чешкия е заплашил с убийство последната си любовница. Според разследващи той я изнудвал за не по-малко от 50 000 лв. Столичанката дори събрала парите, но накрая успяла да се отскубне от чара му и подала сигнал в полицията. На полицаите им трябвали няколко дни, за да открият Чешкия, който бе спипан в понеделник. Той е на свобода от година, докато чака ВКС да се произнесе по последната му десетгодишна присъда за изнудване на жени в Пловдив.
Мангъров не е действал в организирана престъпна група, но заради заплахата за убийство случаят ще бъде поет от спецпрокурорите. Изнудването на влюбчиви жени е патент на Чешкия. Последната му присъда е заради рекет на три дами. Всички минали през леглото му и след месеци той започнал да ги изнудва с порнозаписи. Едната от тях - перничанка, дори била принуждавана да проституира за Чешкия. Мангъров завъртя главата и на столичната прокурорка Соня Алексиева. Тя напусна съдебната власт и стана адвокат, за да се ожени за бандита в затвора. Дори го защитаваше по едно от делата, но бе изгонена от съдебна зала, след което и той се раздели с нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай