Сугестопедия - лесният начин за учене

Сугестопедия - лесният начин за учене | StandartNews.com

"Представете си, че сме на борда на голям кораб. Времето е страхотно. Слънцето кротко пече. Подухва лек вятър. В далечината виждаме да плуват делфини. Ние сме спокойни, доволни и щастливи". Така започва един традиционен час от курс по английски език по метода на класическата сугестопедия в центъра "Вихровения", който се намира на столичната улица "Чипровци" 9. Ангелина Миразчийска е учителката, която изрича бавно тези думи на английски с хипнотизиращ и смирен глас. Урокът се провежда в уютна и приветлива стая с отворени прозорци към тиха градина, с удобни кресла, наредени в кръг, и с мек килим, върху който всички са боси. Не случайно всички го наричат "дом". Ангелина не е заобиколена от дванайсетте си ученици, а от своя млад екипаж. Всеки от пасажерите между 12 и 16 години си е измислил свой собствен персонаж - Ан Грийн, Боб Симпсън, Емили Бишъп... Всички са нарисували цветни табелки с имената на героите си, които са закачили на тениските си. Самата Ангелина също вече не се казва така. Тя е капитан Аманда Лайт. И така като на театрална сцена всички заедно се отправят на пътешествие с много предизвикателства. Ето както още видяхме в деня на отворени врати във "Вихровения", който протече на 21 юли под мотото "С очите на сърцето".

В играта урок няма никакви правила, но може би не се и налага, защото всички са мили, внимателни и възпитани. Говори се на английски, но ако някой изпусне нещо на български, капитанът не му се кара. И за да е още по-приятно се пеят и песни. В началото на своето плаване екипажът се изправя и изпълнява "Плаване" (Sailing) на Род Стюарт. После всички разказват какво виждат пред себе си - делфини, чайки, водорасли, морски звезди, и това, което опишат, го получават като хартиена фигурка. По-наблюдателните получават повече от една.

После капитан Аманда рисува кораб с платна, слънце и вълни върху големи листи хартия

Върху нея всички от екипажа залепват своите морски твари.
Идва време и за първото предизвикателство. Изведнъж времето се разваля и корабът засяда в коралов риф, пасажерите се оказват в морето и трябва да плуват, за да се спасят. "Плувайте за живота си", призовава ги капитанът и всички заедно отместват въздуха пред себе си с ръце. Стигат до остров, но всеки сам трябва да избере дали да акостира на пясъчен плаж или на скали. Оказва се, че избралите плажа са сгрешили, защото около него плуват акули. "Как ще се измъкнете", пита капитанът и всеки отговаря индивидуално.

В играта предстоят още няколко предизвикателства. Изгубените на острова виждат хълм и трябва да изберат дали да го изкачат или не. По-смелите печелят, защото на върха откриват пиратско съкровище. После избират как да стигнат дърво с плодове оттатък реката - с лодка или с плуване. По-находчивите, избрали плавателния съд, успяват, защото в реката плуват пирани. Плувците пък трябва да изберат начин за спасяване. После корабокрушенците решават дали да си построят свой подслон или да отидат в съществуващ такъв. По-мързеливите са изправени пред ужас, когато откриват, че готовата постройка е пълна със змии. Последното предизвикателство е накъде да тръгнат сутринта - на североизток или югоизток. На единия край ги чака спасителен кораб, а на другия - пиратско пристанище. Но късметлиите избрали верния път се връщат и спасяват своите приятели. Така в края на 60-минутния урок всички щастливо се отправят към къщи. В чест на добрата развръзка четат и стихотворението "Приливът идва, после си отива" на Хенри Лонгфелоу, един от най-популярните американски поети. То е придружено и с превод на български.

Чрез този определено нетрадиционен начин на преподаване не само се придобиват основни умения по английски език, но и житейски умения. Тийнейджърите споделят, обсъждат и израстват в своите разбирания за свободата на избора и отговорността за взимането на решения.

Те се възпитават в смелост, трудолюбие, състрадание, приятелство

и да помагат на близкия. Подобни курсове се провеждат и за възрастни. Един такъв за начинаещи в езика започва на 29 август. Програмата е разпределена всеки делничен ден за пет седмици по 100 учебни часа. За това време се въвеждат около 2000 - 2500 лексикални единици, което е от 3 до 5 пъти повече в сравнение с традиционните методи на обучение. Чрез методите на сугестопедията въведената лексика се запомня дълготрайно. Ученето се случва и с музика на Хайдн, Моцарт и Бетовен, с класическо изкуство, танци, без умора, напрежение и без домашна работа. Така се усвоява много повече обем информация и ученето е забавно.

Сугестопедията е призната от ЮНЕСКО за по-висш метод на обучение още през 70-те години на 20 век. Създадена е и утвърдена от българина проф. д-р Георги Лозанов. "Oсновно изискване при сугестопедичното обучение e намаляванеto на неприятните преживявания, свързани с ученето. Децата трябва да се освободят от евентуалния страх и от учебната принуда и да заобичат обучението, а след това и самостоятелното учене", са думите на проф. Лозанов.

"Вихровения" е един от първите центрове за тази нетрадиционна педагогическа система в България. От 2012 г. следват делото на фондация "Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева". Всички преподаватели са сертифицирани сугестопедагози към фондацията. Това е единствената организация в България, която е оторизирана да обучава преподаватели и да издава сертификат за практикуване. Във "Вихровения" възрастни могат да учат английски, немски, френски, италиански, испански език, гръцки, руски и български език за чужденци.

Вдъхновяващ е примерът на Иван Иванов, който заедно със свой приятел са първите незрящи курсисти, преминали обучението по английски. "Сетивата трябва да са много по-отворени казва неговата учителка Ина Петкова. Трябва да разказваш и обясняваш повече. Аз самата се научих да виждам повече дори когато не съм в клас, а просто вървя по улицата. Иван обогати не само мен, но и останалите курсисти." Самият Иван е още по-доволен: "Чувствах се зареден с енергия. Не се уморявах. Не ми се е налагало да пия аналгин, както след обикновения курс."

Класическа сугестопедия се използва и за деца на 5, 6, 7 години, които се научават да четат неусетно, без да сричкуват. С приказки, музика и забавни игри те откриват света на буквите, а думите оживяват чрез образите на любими герои. Дора Давидова ръководи сугестопедичния курс по четене "Обичам да чета". "Така както всяка майка е убедена, че нейното дете е най-прекрасното на света, така и всеки сугестопедагог е убеден, че неговите ученици имат неограничен потенциал да възприемат и научават все повече и повече", казва Дора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай