Стягат бивш военен полигон за бежански лагер

Стягат бивш военен полигон за бежански лагер | StandartNews.com

Благоевград. Бившият военен полигон край кресненското село Сливница ще се превърне в лагер за сирийски бежанци, ако кризата в Сирия продължи и ситуацията го наложи.

Теренът е с площ 130 декара и миналата година е определен за място, което да приюти нелегални имигранти.

"Следващата седмица отиваме да направим оглед на целия район. Правим го превантивно, трябва да сме готови да реагираме навреме. При очакваната бежанска вълна от Сирия е твърде вероятно да настаним тук бежанците. Най-важното е, че в имота, който е собственост на министерството на отбраната, има ток и вода", заяви областният управител на Благоевград Муса Палев.

До края на тази седмица ще се изберат нови членове на Областния съвет по сигурност в Пиринския край. Първата задача ще е да се посети местността Стрелбището край кресненското селище и на място експертите да се запознаят с условията за вдигането на бежански лагер, в който ще има бунгала и палатки.

Над 600-те жители на село Сливница не се притесняват и страхуват от настаняването на бежанци само на 1 километър от населеното място. Спокойни са и са категорични, че трябва да се помогне на тези хора, останали без родина и покрив над главата си.

"Няма да има никакви проблеми за нас. Лагерът ще се охранява от войници. Няма да има напрежение сред местното население", заяви кметът на селището Йордан Дончев. Общинският управник на Кресна Илиян Кръстев, увери, че са готови да съдействат на централната власт и да посрещнат бежанци в лагера край село Сливница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай