Студентите: Окупацията продължава до оставка

Студентите: Окупацията продължава до оставка | StandartNews.com

София. Окупацията на СУ продължава до оставка на правителството. Това стана ясно от студентите, които обявиха своето решение малко след като приключи Академичния съвет на университета.

Ивайло Динев, който е сред първите студенти, окупирали зала 272 в СУ миналата седмица, обяви пред медии за желанието на студентите да продължат да протестират. Неговото изказване бе посрещнато с буйни овации от присъстващите в двора на университета студенти.

"Ние сме наясно със себе си. Даваме пример. Ако се откажем, ние се превръщаме в провалени и няма как да спрем. Ще продължим докрай. България е на младите, а не е на онези, които само говорят и нищо не правят, или на онези, които само крадат от народа" каза Динев.

Пред входа на стълбите в двора на Ректората започнаха да излизат „окупаторите". Това стана малко след 17, 30 часа. Те скандираха "Оставка" заедно с подкрепящите ги колеги отвън.

Малко след 19, 15 часа кръстовището пред СУ "Климент Охридски" бе блокирано от протестиращи срещу правителството, които дойдоха да подкрепят "Ранобудните студенти" за поредна вечер. Малко след 19, 30 часа протестиращите в СУ студнети се присъединиха към демонстрантите отвън. 

Пред бТВ студентът по право каза: „Ние продължаваме нашата окупация, категорично. Ние не сме искали да се предаваме и няма да се предадем. Не може Академичния съвет да подкрепя нашите морални действия спрямо правителството и в същото време да иска промяна на формата на протест". Негов колега каза, че протестът на студентите няма да се случи повече и в тази връзка учебният процес може да се организира в други факултети. Има и възможност пропуснатите учебни часове да се отучат, каза протестиращият.

Двамата студенти напомниха, че окупацията ще продължи до оставката на правителството. Техен преподавател, обяви пред телевизията, че над 100 негови колеги са се подписали в подкрепа на окупацията.

Междувременно близо 18 650 души са дали своето мнение в анкетата на предаването „Лице в лице". Тази цифра показва, че голяма част от българите се интересуват от студентската окупация. На въпроса „Одобрявате ли окупацията на Софийския университет?", около 30, 3% са отговорили с „да", а близо 69, 7% са посочили „не".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай