Студенти от ПУ подкрепиха окупацията

Студенти от ПУ подкрепиха окупацията | StandartNews.com

София. Студенти от ПУ „Паисий Хилендарски" подкрепиха безсрочната окупация на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски". Това обявиха организаторите в двора на Ректората. И уточниха, че очакват техните колеги от Пловдив да се присъединят към тях в най-скоро време.

Пловдивският университет ще изпрати автобус, с който студентите да дойдат до столицата, а с решение на Академическия съвет на университета централната сграда на университета е поставена под окупация.

"Тяхно право е да изразят позицията си и да подкрепят колегите си от София, стига да го направят цивилизовано. Освободил съм 5-а аудитория от занятия. Аз проблеми със студентите нямам, университетът не е страна в конфликта. Студентите са огромна сила и, когато са единни, могат да направят много. Утре дори ще им осигуря транспорт, за да пътуват за София". Това каза за БГНЕС ректорът на ПУ - проф. Запрян Козлуджов.

Втори час продължава извънредното заседание на Академичния съвет по повод окупацията на Ректората. Вече няколко дни в сградата на Софийски университет се допускат само студенти и то след предоставяне на студентска книжка. Най-вероятно към 17.00 часа студентите ще направят своето изявление за бъдещите си действия.

Днес възникна и конфликт между протестиращи студенти в подкрепа на окупацията и докторант, който настоява студентите да прекратят протеста. Докторантът Борис Боев прочете декларация, в която се обявява против окупацията. Много oт събралите се студенти го определиха като провокатор.

Студенти с жълти жилетки с надпис „Охрана" изведоха докторанта и неговите приятели. Те обаче бяха категорични, че не искат насилие и изпратиха мирно хората до оградата на университета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай