Строят язовир след 16 години прекъсване

Строят язовир след 16 години прекъсване | StandartNews.com

След 16-годишно прекъсване само за последната година и половина започваме строителството на втори язовир за питейно водоснабдяване. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която заедно с инж. Йохан Пьолцл, представител на консорциум "Щраба-Станилов", подписаха договора за строителство на язовир "Луда Яна" в община Панагюрище.

Язовир "Луда Яна" е изключително важен проект, защото ще доставя чиста питейна вода до 45 000 души в община Панагюрище и в останалите общини в област Пазарджик. Проектът е на стойност 56 млн. лв., осигурени от Световната банка и държавния бюджет. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м. По план строителството ще продължи 900 дни, като министър Павлова изрази очакване завиряването да започне през пролетта на 2019 г. Ще бъде изградена и модерна пречиствателна станция. По време на строителството ще бъдат разкрити 350 работни места, а след завършване на обекта ще има 30 постоянни служители.

Строителството на "Луда Яна" започва през 1986 г. и прекъсва през 2000 г. с изградена частично язовирна стена. Тя отговаря на всички изисквания и може да бъде надградена. "Вече върви строителството на яз. "Пловдивци" в община Рудозем, който започваме да завиряваме напролет догодина. До дни ще подпишем и договор за ремонт на стената на яз. "Студена", който водоснабдява Перник", каза министър Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай