Строят еднофамилни къщи във "Филиповци"

Строят еднофамилни къщи във "Филиповци" | StandartNews.com

София. В столичния квартал "Филиповци" ще бъдат изградени канализация, водопровод и електричество. Това предвижда проект на Столичната община, според който в квартала ще бъдат изградени нови еднофамилни жилища за всички жители с площ около 40 кв.м за 5 или 6 души, съобщи бТВ.

Общината търси европейски пари за изграждането на къщите по проекта. Жилищата ще бъдат икономични, а за строителството им ще бъдат ангажирани самите обитатели на квартала.

"Ние не можем да си позволим разхищение на публични средства, от друга страна, не можем да си позволим процесите в тези квартали да продължат", коментира пред Би Ти Ви главният архитект на София Петър Диков.

Новите жилища няма да бъдат продавани. Общината се кани да събира месечен наем от ромските фамилии. "Всичко това, което ще се построи, искам да подчертая, че ще бъде общинска собственост. Хората ще бъдат наематели там и като наематели ще трябва да спазват определени правила", подчерта главният архитект.

Предвижда се в обновения квартал да има и две детски градини, а съществуващото училище ще бъде разширено и модернизирано.

Живеещите във "Филиповци" обаче посрещат идеята със смесени чувства. "Дълги години слушаме за интеграция, но тя за нас не е стигнала. От 60 г. сме принудени да живеем в мизерия", коментира един от жителите пред Би Ти Ви. Според мъжа плащането на наем и консумативи няма да бъде проблем за местните.

Според хората обаче фамилни къщи с площ от 40 кв.м ще им бъдат тесни.

Кметът на район "Люлин" Милко Младенов увери, че големи семейства няма да бъдат настанявани в малки постройки. Кметът обясни, че новият модерен квартал ще се изгражда поетапно, като къщите от първия етап ще са на площ от 22 хектара, а вложените в него пари ще са около 8 млн. лв., изцяло осигурени по европейски програми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай