Строим чешма и барбекю без разрешително

Строим чешма и барбекю без разрешително | StandartNews.com

София. Барбекю, чешма, беседка, навес за цветя и други градински елементи ще се строят без разрешение за строеж, но само ако не надвишават 2,5 метра и не са прекалено близко до съседния имот. Това предвиждат новите мерки за облекчаване на инвеститорите, одобрени от правителството, според които трябва да се подобри бизнесклиматът у нас.

Мерките предвиждат по-кратки срокове за екологична, за здравна оценка и за енергийната ефективност на бизнесплановете, както и служебен обмен на информация за облекчаване на инвеститорите

Според промените данъчните оценки на имотите ще се издават за три дни.

Промените в Закона за устройство на територията въвеждат задължителна минимална квота при избора на главни архитекти в общините, обясни вицепремиерът Даниела Бобева.

Когато трябва да направите някакъв много малък обект в двора на вашата сграда, било 2 квадратни метра, вие трябва да представите в общината 12 до 14 части, обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Достъпът до кадастралните карти на нотариусите ще бъде безплатен, обясни заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева. "Досега гражданите отиваха до 28 гишета в Агенцията по кадастър в областните центрове. Това струваше от порядъка на 150 до 200 лева, а сега няма да се вадят нотариални карти", поясни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай