Стойнев: Случаят "Ораново" няма да бъде потулен

Стойнев: Случаят "Ораново" няма да бъде потулен | StandartNews.com

Симитли. "Случаят "Ораново" няма да бъде потулен. От тук нататък моята основна задача и задача на правителство е, че от тук нататък ще има правила и те ще бъдат спазвани от всички работодатели", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по БНР.

Шести ден продължават спасителните действия в рудник "Ораново" в търсене на двамата затрупани миньори. За едно денонощие спасителите са напреднали с близо 7,5 метра, без прекъсване и при спазване на всички мерки за безопасност. Спасителите вече са достигнали до разклонението на галерията, от която има още около 10 метра. "Надеждата ни е там да бъдат двамата миньори", каза Драгомир Стойнев. "Надяваме се да няма повече скални образувания по пътя, които да възпрепятстват работата на спасителите", допълни министърът.

Издирват се 35-годишният Иван Лазаров и 42-годишният Николай Михайлов, които бяха затрупани от свличане на земна маса в рудник "Ораново" край Симитли. Късно снощи запълнената с кал, глина и въглища галерия бе разкрита до мястото, където е станало срутването.

"Знам, че в обществото има нагласите едва ли не бързо да се вкара автоматична техника, но и специалистите казват, че няма как да бъде вкарана такава техника", каза министър Стойнев. Той отново посочи, че се работи с лопати, кофи, има автоматична линия, която изкарва скалната маса и калта на повърхността. Таванът на галерията също трябва да бъде закрепен, за да не се застрашава животът на спасителите и на затрупаните миньори.

Министър Стойнев беше категоричен, че ще бъде понесена отговорността за инцидента в "Ораново". "Няма да позволя този случай да бъде забравен и папката с проверки по него да бъде хвърлена в някой ъгъл и да потъне в прах", заяви той.

"Има и пропуски в администрацията", каза още министърът. Той обеща, че ще предостави абсолютно всички документи от назначените в мината проверки на медиите и всеки по веригата ще понесе отговорността си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай