Стотици се сбогуваха с Рангел Вълчанов

Стотици се сбогуваха с Рангел Вълчанов | StandartNews.com

София. Стотици близки, приятели, актьори, почитатели, депутати и журналисти изпратиха в последния му път кинорежисьора Рангел Вълчанов. Поклонението се състоя в църквата "Свети Георги" в София, като храмът не можа да побере всички, дошли да се сбогуват с големия режисьор.

"Всеки гений носи в себе си доза лудост, при Рангел тя беше двойна доза", заяви актьорът Николай Николаев, цитиран от "24 часа".

"Рангел вече го няма, няма я бързата мисъл, която изпреварваше времето с 400 години", каза актьорът Джоко Росич, който отбеляза пред "24 часа", че са били приятели цели 53 години.

"Филмовата академия трябва да определи награда за високи постижения в българско кино "Един Рангел", сега имаме, за съжаление 0,002 Рангела", каза кинодраматургът и писател Анжел Вагенщайн (Джеки), цитиран от БГНЕС.

"С Рангел си отива онова, което създаваше атмосфера на талант на творчество, на едно присъствие на съмишленици в културата", каза Георги Стоянов, кинорежисьор и дългогодишен председател на СБФД, цитиран от "Сега". "Това се вдига и отива някъде горе, но все си мисля, че Рангел Вълчанов е от тези личности, които стават небесни покровители. Той ще продължи да ни гледа отгоре, там ще бъде малко "неудобен" с шопския си характер на обкръжението, което не е свикнало на такова поведение, но и те на небето много бързо ще го харесат. И да ни хвърля по един поглед – да видим с какво се занимаваме, на нашето кино и това му стига".

"От нас си отива една от най-големите ни личности, не само в киното, изобщо в българското общество и затова са дошли и толкова много хора", заяви кинокритикът Атанас Свиленов, цитиран от "Сега".

Рангел Вълчанов почина на 30 септември, дни преди да навърши 85 години. Той не успя да се пребори с тежко заболяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай