Стотици почетоха храмовия празник в Смолян

Стотици почетоха храмовия празник в Смолян | StandartNews.com

Смолян. Стотици души почетоха днес храмовия празник на православната катедрала „Св.Висарион Смоленски", съобщиха от пресцентъра на Община Смолян.

Богомолците изпълниха църквата, където бе отслужена съборна архиерейска света Литургия, оглавена от Великотърновския владика Григорий с благословията на Пловдивския митрополит Николай. Празничните богослужения бяха в прослава на вярата и делото на епископ Висарион Смоленски, станал преди четири века мъченически символ на православна Родопа планина. Сред гостите бяха ктиторката на храма Здравка Баткова, председателят на Общинския съвет Филип Топов, кметът Николай Мелемов и общинският съветник Димитър Кисьов. Тримата владици – Николай, Григорий и Константийският епископ Антоний, който оглави в събота вечерното богослужение, донесоха свещените одежди на Света преподобна Петка.

След края на днешната съборна архиерейска света Литургия митрополитите Николай и Григорий изнесоха проповеди. Великотърновският владика припомни делото на последния родопски епископ, загинал мъченически за православната вяра. Дядо Григорий отбеляза, че не случайно единствено се критикува и очерня православната църква и духовниците. Той посочи, че в Дирекцията по вероизповеданията има регистрирани 100 секти, които мамят хората и най-вече младежите. Владиката каза, че и националната телевизия, която е на бюджетна издръжка, също говори малко за православието. В заключение той цитира заветните думи на Васил Друмев:

„Докато има православие – има България, няма ли православие – няма я и България."

Митрополит Николай отново повдигна темата за въвеждане на предмет „Вероучение" и каза, че децата ни дори не знаят десетте Божии заповеди.

„Нашият народ ще се обедини не от политиката и партиите, а от вярата", посочи още в проповедта си пловдивският владика. Той подари кръст на архиерейския наместник на Смолянска духовна околия отец Висарион, който днес има имен ден, а отец Запрян получи отличието „протоерей".

Ктиторката на „Св.Висарион Смоленски" Здравка Баткова дари два социални дома по повод храмовия празник на църквата. Месо и продукти за 1000 лева получиха Домът за деца лишени от родителска грижа „Катя Ванчева" –Широка лъка и Дом „Звънче" в Смолян. 400 кг месо беше разделено за нуждите на социалните заведения. Директорите Станислав Шиков и Радина Гайдарова благодариха на Баткова за дарението. Шиков й връчи благодарствено писмо. Баткова каза, че ще продължи традицията да помага на социалните домове.

Свещените одежди на Света преподобна Петка ще бъдат в храма до тази неделя. След литургията светините ще отпътуват за Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай