Столетник поведе хорото за ЧРД

Пази медали от Втората световна война, ходи на лов с пушка от Унгария

Столетник поведе хорото за ЧРД | StandartNews.com

Хасково. 100-годишен фронтовак отпразнува юбилея си начело на хорото. Дядо Жеко Марков от любимешкото село Лозен развя гордо трибагреника на селския мегдан и отправи пожелание към всички, дошли да го почетат. "Всички да надхвърлите моите години!", каза юбилярът.

Беловласият мъж е роден навръх Архангеловден през далечната 1912 година. Като млад преболедувал много тежко черна жълтеница и докторите го отписали. Като по чудо обаче оздравял, за което местните и до днес вярват, че е станало с помощта и благословията на Архангел Михаил, който му станал  покровител.

Дядо Жеко е участвал във Втората световна война, за което има и медали за храброст.

Вековния си празник той посрещна обграден с много приятели, получи поздравления и огромна торта с фойерверки от община Любемец, които му донесе лично кметът Анастас Анастасов.

През всичките си дълги години живот дядото не е изоставил двете си хобита - лова и пчеларството, обясняват хората от Лозен. И до днес той е душата на ловната дружинка, а младите авджии се учат от него. Все още ходи със старата си 12-калиброва пушка от Унгария. Дори си е платил ловния билет за 2012 година. Гледа и няколко кошера с пчели, а меда често раздава на хората без пари, за здраве.

Пчелно млечице и червено вино са тайните на дългия живот. Много важно е обаче и човек да е спокоен, да умее да минава грубата дума от едното му ухо през другото, съветва столетникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай