Стилист Капанов: Пако Рабан дойде да се поклони на Дънов

Отидох на първенството във Виена с 10 долара в портфейла, спомня си топкоафьорът

Стилист Капанов: Пако Рабан дойде да се поклони на Дънов    | StandartNews.com

София. Кръстю Капанов работи в сферата на фризьорството от 1962 г., като през 1985 г. печели първо място на Световния конкурс по фризьорство във Виена. Основава първия частен фризьорски салон през 1989 г., който дава началото на веригата "Стилист Капанов". През 1990 г. основава Националното сдружение на фризьорите в България, чийто председател е и до днес. Председател е на "Интеркоафюр-България" и на "Интеркоафюр-Мондиал" за Източна Европа. Член е на УС на БТПП. Има училище за фризьори, което е обучило над 2000 фризьори, работещи в цял свят. 

 

За мен и така наречените ВИП-ове

 

Започвам с уговорката, че не обичам да говоря за себе си и за личния си живот. Някои ме броят за ВИП, но аз съм един обикновен човек. Бях обаче потресен от простотията при т. нар. ВИП брадъри по телевизията и особено от познанията на някои от участниците по география. Никога не съм се правил на велик. Отначало започнах да рисувам, исках да вляза в Художествената академия, но не се получи. Това обаче по никакъв начин не помрачи моите желания и бъдеще. Защото онова, което избрах после - фризьорството, за мен се превърна в съдба и занаят, изключително близък до рисуването. Имаше моменти, когато съм работил буквално денонощно. Ето, сега на 14 октомври предстои ежегодният Международен фестивал на прическата и красотата в НДК. И за мое щастие събитието ще посетят колеги от Бразилия, Австралия, Украйна, Италия, Швейцария, както и много млади хора, които ще се качат на подиума за първи път...

 

Като по-млад

 

Тогава нямах и 2 лв., за да хапна нещо. Но после отидох в чужбина. И успях. Отначало заминах за Швейцария, но първия си златен медал получих във Виена през 1985 г. А аз заминах с 10 долара в портфейла и с помощта на Елена Лагадинова*, която беше моя клиентка. Тогава времената бяха други и някой трябваше да гарантира за теб, ако искаш да заминеш. Можеше да се отсъства от страната до 3 месеца. Тъй като ходих и в Париж, се върнах ден преди крайния срок. Отидох при Елена и казах: "Другарко Лагадинова, аз съм в България, да знаете, че съм си удържал на думата пред вас".

 

Луканов първи ме поздрави за медала

 

Както казах,  Елена Лагадинова бе моя клиентка, било е някъде през 80-те. Винаги бързаше за многото си задачи, един изключително скромен човек. За съжаление сегашните управници не могат да се похвалят с подобно държание. Луканов беше първият, който ме поздрави за златния медал.

 

Прическите ми са скулптури върху жив човек

 

Ако става въпрос за висшата мода - както в облеклото, така и в косите идеята е да се показва мисленето и майсторството на автора. Питаха ме веднъж защо не съм станал скулптор, като не съм успял да стана художник. Моите прически могат да се нарекат и скулптури върху жив човек. Отговорът на това една жена да бъде с красива прическа се крие в тайната да разбереш какво точно би подхождало на нейното лице, за да изглежда тя добре. Но никаква прическа не може да спаси една жена, ако е глупава.

 

За звездите

 

Гордея се например с Лили Герасимова, съпругата на Луканов. Освен че е много интелигентна жена, тя е направила и много неща за България. Владее четири езика и издаваше много интересни списания тук. За съжаление спряха да излизат, макар да се говореше, че съпругът й Андрей раздавал някакви куфарчета с пари. Но явно на нея беше забравил да й даде. Лили идва в моите салони и си плаща като всички останали. Има много известни хора, които са достойни за уважение, и именно те са ВИП. Сред тях например са Юлиан Константинов, Райна Кабаиванска, Минчо Минчев. Такива хора обаче не парадират със себе си. Иначе съм работил с много знаменитости от чужбина, например с Пако Рабан по време на ревюто му тук. Той беше донесъл скици как иска да изглеждат манекените и беше направил наистина уникални дрехи - буквално творения на изкуството. Аз много се вълнувах, че мога да общувам с такъв велик човек, който освен всичко друго е и поклонник на Бялото братство и беше дошъл в България да изрази и почитта си към Дънов.   

 

Нова фризура - нов човек

 

Връзката между външността и характера е класическа. Ако промениш прическата, често се променя и характерът. Когато при фризьора идва нов клиент, хубаво е да му се отдели повече внимание. Не е важно да се направи някаква екстравагантна прическа, а такава, която да подчертае интелекта. Знаем, че днес хората имат страшно много проблеми и в работата, и у дома, с кредити, сметки и какво ли не още, затова когато искат да изглеждат добре, идват при мен и казват: "Здравей, искам да си купя самочувствие". Тогава сядаме и разговаряме не по-малко от половин час, но не затова една жена снощи какво е готвила и какви туршии е правила, а за важните неща.

 

Манолова и Кунева изглеждат най-добре

 

А от политиците мисля, че днес най-добре изглеждат Меглена Кунева и Мая Манолова. Е, има и други. Просто в нашата професия трябва да се намерят и усетят положителните черти в характера на човека, тъй като те са в основата на това да изглеждаш добре и да се подчертае твоята индивидуалност!      

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай