Стефчо летя 10 метра в мола

"Молих се да е чанта, а не човек", каза продавачка

Стефчо летя 10 метра в мола | StandartNews.com

Варна. "Молих се да е чанта, а не човек. Но видях, че дете лети надолу с главата - с тъмна косица и по чорапки". Това разказа през сълзи млада продавачка в магазина под детския кът в Гранд МОЛ-Варна, която станала свидетел на ужасяващото падане от 10 метра височина на малкия Стефчо.

Трагедията се разигра във вторник вечерта в търговския център. "4-годишното дете падна на плочите пред очите ми", каза момичето зад щанд за телекомуникационни услуги. Въпреки шока девойката веднага се обадила на тел. 112 за линейка.

Момченцето е било оставено два етажа по-горе в детския развлекателен център Kids Planet от майка си. От зоната Стефчо побягнал, подпрял се на гумения парапет на движещия се ескалатор, бил повлечен и паднал от височина.

След обаждането на продавачката в мола пристигат две линейки, а Стефчо е откаран в шоковата зала на болница "Св. Анна" в безсъзнание, с черепно-мозъчна травма и на командно дишане. Има счупен първи шиен прешлен, от което може да развие мозъчен оток, каза проф. Дико Бошнаков, зам.-шеф на Съвета на директорите на здравното заведение. Детето е с контузии на гръдния кош и белите дробове, корема и таза. Изваден му е далакът, а в четвъртък ще бъдат оперирани бедро, мишница и предмишница, обясни професорът. "Много нелеп случай, мъчим се да стабилизираме положението, но не може да дадем прогнози", коментира още той.

Детето е било оставено на грижите на 3-ма аниматори и рецепционист в детския кът, собственост на фирма "Глобал Геймс 2010" ЕООД - наемател на мола. Според свидетели на трагедията Стефчо прескочил вътрешния парапет, а гривничката с чип, която се слага на децата, не е задействала алармата на вратата при излизане на хлапето. Липсата му не е била забелязана поне 10-15 минути след инцидента. В детския кът разбрали едва, след като детето паднало - от охранител, който бягал нагоре по ескалатора като луд.

Родителите на детето - Искра и Тихомир Маринови, бяха съсипани от преживяваното. Те отказаха всякакъв коментар, стоейки пред реанимацията в болницата в очакване на по-добри вести.

Няма арестувани аниматори, но всички са разпитани, обясни районният прокурор Десислава Йотова. Тя посочи, че е образувано досъдебно производство за тежка или средна телесна повреда, предизвикана от лица, проявили немарливост при изпълнение на служебните си задължения.

Уволняват управителка, чипът блокирал

"Не знаем дали се е задействал чипът, гривничката остана на ръчичката на детето. Видео камерите показват ясно, че е прескочило вътрешните заграждения, шмугнало се е през вратата между влизащи и излизащи клиенти. Може и да е дефектирала алармената система на вратата." Това допуска мениджърът на фирмата наемател Христо Явашев. Според него детето е било на по-малко от 4 години и при оставяне му в къта майката е подвела рецепционистката, защото има 12 изисквания, посочени на табела. Първото от тях е да не се оставя дете под 4 години без придружител.
По това време е имало 3 аниматорки, но едната е била ангажирана с организиране на рожден ден на друго детенце. Мениджърът на фирмата посочи, че са взети драстични мерки за безопасност - за вдигане на вътрешните преграждения на по-голяма височина и за поставяне на охрана на вратата. Управителката на детския кът най-вероятно ще бъде уволнена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай