Стартира военното учение заради бежанската вълна

Стартира военното учение заради бежанската вълна | StandartNews.com

Мащабно военно учение на граничари и военни стартира на границата ни с Гърция и Македония. „Граница - 2016" ще се проведе в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич. Основната му цел е координиране на съвместните действия между силите и средствата на МВР, МО и Българския червен кръст, както и поддържане на готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск, съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, съобщиха от пресцентъра на МО.

Тренировките бяха разпоредени по време на правителственото заседание в сряда от премиерът Бойко Борисов. Ресорният министър Николай Ненчев обяви, че близо 500 военнослужещи имат готовност да помогнат в опазването на границата ни в случай на криза. И уточни, че те ще патрулират заедно с колегите си от гранична полиция.

Очаква се днес към граничния пункт "Кулата" да тръгне предвидената за участието в ученията военна техника.

В сряда при президента Росен Плевнелиев беше проведена работна среща с пълния състав на Националния оперативен щаб по миграционната криза. Тогава стана ясно, че за учението са уведомени съседните страни и партньорите от НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай