Старокин обеща на Тошко да бият ЦСКА

"Не ходете по барове, тренирайте", призова кумирите си фенът

Старокин обеща на Тошко да бият ЦСКА | StandartNews.com

София. "Голямата ми мечта е да стана вратар на "Левски", казва Тошко. 31-годишният младеж е "най-върлият левскар" в центъра за хора с интелектуални затруднения "Светът на Мария" в софийския кв. "Гоце Делчев". Вторник бе извънредно тържествен ден за него и останалите питомци в дома. Изненадващо на гости им дойдоха треньорът на тима Антони Здравков, капитанът Станислав Ангелов-Пелето, левият защитник Орлин Старокин и изгряващата звезда Антонио Вутов.

Любимецът на Тошко сред днешния състав - Старокин, обеща лично да бие дузпа на заклетия левскар и да изпробва вратарските му умения на "Герена". "И без това е единственият шанс на Орлин да бие дузпа", пошегува се треньорът Тони Здравков. Той обеща да заведе младежа на мач и на тренировка на синия отбор.

Футболът изпълва със смисъл голяма част от живота на Тошко - тай знае наизуст имената на всички играчи и треньори, резултатите от всички мачове и първенства. С майка си ходи на "Герена" от 2000 г. насам. Тъжи на всяка загуба и се радва на всяка победа. "В гърдите си

вместо сърце има едно голямо синьо "Л"

казват негови другари от центъра. Най-върховната гордост от сините е изпитал по време на участието им в Шампионската лига, когато е гледал от трибуната двубоите им с "Челси", "Барселона" и "Вердер". "Когато вкарахме гол на "Челси", той дълго плака от радост", казва майка му Лидия Ганчева.

Следи зорко какво се случва и на чуждестранните стадиони. Любимият му иностранен тим е "Байерн" Мюнхен. "Тошко е невероятно щастлив от срещата със своите герои от терена. Той е изключително запален - може денонощно да говори за футбол и да гледа мачове. Особено се пали, докато обяснява защо нашите често падат", допълва майка му.

Тошко и останалите сини запалянковци от центъра получиха фланелки и сувенири на тима и се втурнаха да разпитват своите кумири за тайните на коженото кълбо. Първата работа на Тошко бе да изкопчи обещание от Орлин Старокин, че ще бият ЦСКА на реванша за Купата на България. "Шестицата" се зарече на мача на 19 декември да отбележи гол в червената врата и да посвети попадението на фена си от "Светът на Мария".
"Най-важно е да победите във вечното дерби, другите битки са второстепенни", напъти ги Тошко. "Напълно реално е да вземем реванш от ЦСКА. Няма да е изненада, когато играят отбори, които се познават добре", изрази предпазлив оптимизъм и Антони Здравков.

Треньорът се постара да пренасочи вниманието на медиите от терена към социалната и милосърдна дейност на клуба. "Левски" е клуб с традиции.

Привържениците му не са един и двама, а милиони

Когато някой го очука съдбата, сме длъжни да се отзовем на помощ", допълни той. Здравков отбеляза, че тази стъпка в социалната дейност няма да остане последна и за в бъдеще играчите му ще участват във все повече обществено полезни начинания. "Днешното ни гостуване и подаръците са най-малкото, което можем да направим за тях. "Светът на Мария" полага огромни усилия да помогне на нуждаещите се - образова младежите, изгражда им трудови навици и се стреми да ги интегрира в обществото, така че те да бъдат приети като равноправни и можещи хора", изтъкна Антони Здравков. Според него и за футболистите също има полза от подобни срещи. "Освен че даряваме радост и надежда, чуваме истината по най-истинския начин", заключи треньорът.
"Очаровани сме от посрещането в центъра. Дойдохме да поздравим Тошко и неговите приятели

Изпълнихме една мечта

а ще продължим да помагаме и на други наши привърженици. Футболът не е само една игра, но има и огромно социално значение. "Левски" не е просто клуб, но и общество от приятели и съмишленици", подчерта и Орлин Старокин. Защитникът заяви, че всеки футболист на "Левски" е длъжен да бъде за пример пред своите фенове и пред обществото.

"Недейте да си губите времето, като ходите по дискотеки и барове, повече тренирайте", обърна се към Старокин и Пелето верният им фен с надеждата да ги гледа непрестанно във върхова форма. "Няма", засмяно му обещаха футболистите на раздяла.

 

Дариха сини сапуни на футболистите

Центърът за хора с интелектуални затруднения "Светът на Мария" е отворил врати преди година. В него млади хора с лека до умерена степен на интелектуални затруднения се учат на социални, битови и трудови умения. Обучават се на домашна работа, пране и гладене. За творчески настроените личности е отворило врати арт ателие. Питомците на "Светът на Мария" произвеждат висококачествени ръчно изработени сапуни, които могат да се намерят и на пазара. В чест на "Левски" младежите бяха изработили специална партида от сини сапуни, които подариха на тима. От своя страна футболистите също се поинтересуваха как се правят сапуните и получиха ценни напътствия от младежите от "Светът на Мария". Една от инициативите на дома е сбъдването на мечти. "Например повечето от младежите тук не са били абитуриенти. Затова решихме да им организираме бал на 28 ноември - ще бъдат облечени по последна мода и откарани с лимузини на тържеството", обясни собственикът на центъра Гроздан Караджов.

Една от девойките - Анна Цонева, копнеела да стане журналистка. Възпитателите сбъднали нейното желание, като я изпратили да направи интервю с министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов, което впоследствие бе публикувано в национален ежедневник.

Други двама младежи се надявали някой ден да седнат зад волана на огромни камиони. Тяхната мечта също била изпълнена с помощта на автомобилен инструктор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай