Станислава Асенова от Трън чака кръщене

Бродира гоблени и разпуска с криминалета

Станислава Асенова от Трън чака кръщене | StandartNews.com

Станислава смени Станислав на кметския стол в Трън. Асенова е категорична, че ще се опита да вдигне летвата в управлението на общината. Младата жена се пребори за кметското място, освободено след оставката на човек, в чийто екип работеше доскоро. Заедно с предшественика си Станислав Николов двамата успяха за 4-5 години да променят облика на пограничния град, както неговите жители, така и гостите на общината, които стават все повече. Както се казва, апетитът идва с яденето, затова амбициите на новата кметица на Трън не изненадват. Нито тя, нито близките й са си мислили, че някой ден ще е кмет.

Трудовият й път започва като санитарка в Спешната помощ в града, където баща й Асен от дълги години кара линейка. После се записва да учи в университета в Благоевград и там завършва бакалавърска степен за преподавател по география. Не намира реализация по специалността си и става възпитател в занималнята на единственото оцеляло училище в Трън. Там остава две години, но не било писано да стане учителка. Две години ръководи деловодството на местния общински съвет и така постепенно навлиза в административната работа и проблемите на родния си град. Постепенно става на ти със законите и правилата в наредбите. Сигурно затова не й беше трудно да спечели конкурс за секретар на общината, когато мястото се оваканти. Така на плещите й легна организационната работа, но и управлението на проекти с цялата им бумащина, които постепенно Трън печелеше пред управляващите органи на оперативните програми, Програмата за развитие на селските райони и инструментите за трансгранично сътрудничество.
Ако някой ще бъде ощетен от новите й отговорности, това може да е само семейството й. Но те са свикнали, защото и досега тя си е носела "Държавен вестник" вкъщи, за да прочете последните промени в законите. Това й станало навик и си признава, че ако на реповете на морето можело да се намери, и там нямало да си прекъсне навика да го преглежда.

В семейството й всички се радват на успеха й. 12-годишната й дъщеря Любомира била истински щастлива и уверила майка си, че ще помага повече в домакинската работа. Едва ли ще стигне Станислава по трънските манджи, но може да се опита да прави фасула от градината на баба като нея. Наред с всичките си занимания кметицата на Трън намира време да прочете по някое криминале за разсейване. Даже от време на време се отдава и на ръкоделие и вече е завършила един гоблен с девойка на карнавал, а сега си е приготвила за успокоение извезването на земен ангел. Като започна работа в администрацията, Станислава става популярна с фамилията си Алексиева. Тя е от съпруга й Първан, горски надзирател в Държавното горско стопанство в Трън. Той е внук на известния в Трън поп Алекси, но Станислава избра да се подписва с името на баща си и иска да е Асенова. За сметка на това след дълго премисляне е решила да приеме кръщение и вече уговаря дата за кръщавката си и чака председателката но общинския съвет д-р Веселина Шишкова да склони да стане кръстница. Така с чисто сърце ще се включи в някое от църковните настоятелства в Трън, защото и храмовете имат нужда от обновление, а й вярва, че с Божията помощ ще е по-успешна за себе си и за хората, които ще разчитат на нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай