Станишев разцепи протеста

Хиляди се събраха пред Алма матер на 10 ноември с плакати "Не ви искаме прехода"

Станишев разцепи протеста | StandartNews.com

София. Гостуването на Сергей Станишев при Кеворк Кеворкян стана причина протестът в столицата да се разцепи на финала си. Част от протестиращите разбраха вчера следобед за тв участието на лидера на БСП в предаването и решиха да го причакат пред студиото на телевизията до парк-хотел "Москва". Десетките бунтари обаче не бяха последвани от останалите протестиращи, които продължиха по предварително планувания си маршрут.

Протестът на студентите на 10 ноември започна малко след 11 ч пред Ректората. Два часа по-късно хиляди се събраха и затвориха кръстовището на булевардите "Васил Левски" и "Цар Освободител". След кратък престой те се отправиха към сградата на парламента. Към младежите се присъединиха и протестиращите от групата #ДАНСwithme. Загражденията около Народното събрание не попречиха на част от младежите да замерят сградата с водни бомбички, куфари и сакове. На похода, организиран от "Ранобудните студенти", дойдоха и младежи от Пловдив, Велико Търново и Благоевград. Към тях се присъединиха и преподаватели с лозунги "Оставка", "Не ви искаме прехода". "Бъдете будители, но не будете никого насила. Не мразете", извика с помощта на мегафон пред Народното събрание ранобудният Кристиян Таков.

След това шествието тръгна към сградата на Министерски съвет. Там студентите изтъркаляха топка, която символизираше БГ прехода, и върнаха шествието отново пред Народното събрание. Там вечният протестиращ Йоло Денев, грабнал мегафон, успя да пробие полицейския кордон и да стигне до сградата на парламента, но бе много грижливо изведен от охраняващите полицаи. По същото време се появиха и младежи, нямащи вид на участници в протеста, които започнаха да тласкат тълпата напред, така че да измести загражденията. "Това не са студенти", чуваха се викове. "Ранобудните" застанаха в кордон, за да помогнат на полицаите да удържат натиска, и до стълкновение не се стигна.

След това протестиращите се отправиха през Орлов мост по Цариградско шосе, като спряха движението по бул. "Никола Вапцаров" край алея "Яворов". Младежи счупиха и някои от билбордовете на "Атака" и на нейната телевизия "Алфа", дори подпалиха един от тях, на който стоеше ликът на Волен Сидеров. Накрая част от младежите блокираха движението около парк-хотел "Москва", където Сергей Станишев гостува във "Всяка неделя". Другите пък се върнаха на пл. "Батенберг" където бе организиран концерт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай