"Стандарт" с маратон Чудесата на България

Правим "Виа Понтика" 2, свързваме в маршрут 17 гробници от Долината на царете

"Стандарт" с маратон Чудесата на България    | StandartNews.com

Маратон "Чудесата на България" прави "Стандарт" за старта на едноименната национална кампанията през 2013 г. Допълнително финансиране за археологически разкопки, реставрация и консервация на 10-те обекта от първия маршрут за културно-исторически туризъм "Виа Понтика" ще поискат в четвъртък от вицепремиера Симеон Дянков кметове от областта и учени. "Стандарт" събира на една маса вицепремиера, областния управител Константин Гребенаров, кмета на Бургас Димитър Николов и колегите му от региона, шефа на НИМ Божидар Димитров, директора на Националния археологически институт с музей доц. Людмил Вагалински, зам.-министъра на туризма Иво Маринов, експерти от три министерства и неправителствени организации. Целта на дискусията е завършването на маршрута "Виа Понтика" и план за неговата реклама. Археолозите, работели ударно на 10-те обекта миналото лято, ще представят разкритията си. А туроператори и хотелиери ще кажат какви туристически пакети "Виа Понтика" ще предлагат тази година.

Пътят на птиците, както е известен "Виа Понтика", ще продължи и на север, разкри главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. В петък вестникът организира втора дискусия. Археолози, кметове и експерти ще предложат на Дянков кои обекти да влязат във "Виа Понтика" 2 и да се развиват приоритетно от държавата. Засега учените предлагат това да са римската крепост и храмът на Юритер край Обзор, термите на Варна, крепостта Кастрици, античните укрепления край град Бяла и в местността Яйлата.

Как 17 гробници от Долината на тракийските царе да се свържат в общ туристически маршрут пък ще обсъжда форум на "Стандарт" в Казанлък идната седмица. Тогава община и учени ще представят проекти за развитие на Севтополис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай