"Стандарт" номиниран за награда на ООН

"Стандарт" номиниран за награда на ООН | StandartNews.com

София. Вестник "Стандарт" е с номинация за награда на ООН. Предложението внася Орденът на рицарите тамплиери на Ерусалим Велик приорат-България. Той е асоцииран член на ООН и има право да номинира организации и личности за приз на световната организация. Решението е взето единодушно от Великия съвет на Ордена на 3 декември.

"Номинираме "Стандарт" за наградата на ООН за прозрачност, отчетност и отговорност заради огромния му принос към обществото, отстояването на християнските ценности и подкрепата му на дейността на Ордена", каза Великият приор Румен Ралчев, връчвайки сертификата и приза към него на главния редактор Славка Бозукова.

"Кампанията "Чудесата на България" откроява "Стандарт" като медия, която работи в полза на страната ни - прозрачно и коректно. Изключителни заслуги за това има главният редактор на вестника Славка Бозукова", подчерта Ралчев. "Сърдечно благодаря за високото отличие. То е признание за каузите, които "Стандарт" отстоява", заяви г-жа Бозукова. "Най-голямото чудо е България, да се гордеем с родината си", каза още тя. Преди две години Славка Бозукова бе удостоена от Ордена със "Златен медал за заслуги" I степен заради националната кампания "Чудесата на България". Над 300 тамплиери от цялата страна и техни гости аплодираха по време на годишния си благотворителен бал в хотел "Кемпински" идеята за кампания "Чудесата на Балканите". По примера на "Чудесата на България" ние и още 5 държави от региона ще излъчим с гласуване по пет обекта, които ще бъдат включени в общи туристически маршрути, обясни Славка Бозукова.

Традиционният благотворителен бал приветства кмета на Разград Денчо Бояджиев, избран от Великия съвет за "Рицар на годината". Той получи уникална статуетка, дело на Спас Киричев от Пазарджик.

Балът на тамплиерите започна с химна на България и молитвата "Отче наш". Имаме огромна благотворителна дейност, за първи път по наша покана в България бе архиепископ от Светите земи - митрополит Теодосий, отчете Румен Ралчев. Той припомни и визитата на Великия майстор на Ордена у нас Патрик Рей. В момента работим по съграждането и реставрацията на десетки православни храмове в страната, каза още Ралчев.

5000 лева събраха тамплиерите от благотворителния търг по време на бала си. Началото бе дадено с уникален кръст, предоставен от масонската ложа "Заря". За 700 лв. бе откупена картина на Жак дьо Моле, нарисувана от 11-годишната Ивана Иванова, възпитаничка на тревненската художествена школа. Средствата ще бъдат дарени на хора в нужда.

С добрина и знания обединяваме хората

Славка Бозукова,
главен редактор на в. "Стандарт"

Кампанията "Чудесата на България" и Орденът на тамплиерите имат няколко признака, по които си приличат. Те обединяват хората, давайки им познание и добрина.

В днешните дни на разединение в. "Стандарт" чрез кампанията "Чудесата на България" обедини над 1 милион българи. Заедно избрахме новото чудо на страната ни - крепостта "Цари Мали град". Всеки ден в рамките на кампанията ние даваме нови познания - разкриваме тайните на древното ни минало, популяризираме историята ни.

И ние като вас, рицарите, се опитваме непрекъснато да правим добри дела. "Чудесата на България" не е кампанията само за миналото, а и за бъдещето. А то е свързано с най-големите чудеса - децата на България. Затова ние непрекъснато подпомагаме различни детски школи, особено такива, които съхраняват фолклорното наследство. Развиваме и широка издателска дейност, насочена към младите.

Правим "Алея България" на река Йордан

Румен Ралчев, Велик приор на Велик приорат - България

- Г-н Ралчев, как тамплиерите в България изпращат 2013-а година?

- Изключително динамична година бе 2013-а. Кризата продължава, но независимо от това дарихме повече от 300 000 лв. за нуждаещи се християни и граждани на България. Създадохме условия за дарения във всички области, където имаме създадени командерии или присъстват рицари и дами. Очакваме всеки момент в началото на първото тримесечие на 2014 година да пристигнат и два тира с медицинска апаратура от Германия. Това са дарения за Разград, за Стара Загора, за Кърджали за общинските болници. Това са цели кабинети.

- Как се стигна до номинацията на в. "Стандарт" за наградата на ООН?

- Орденът на рицарите тамплиери като асоцииран член на ООН има правото на инициатива за наградите, които дава ООН. Тези инициативи тръгват от всеки един приорат и специална комисия отсява номинациите. Нашето вътрешно убеждение е, че "Стандарт" заслужава тази награда, защото действително работите за родолюбието, за националните каузи.

- Кметът на Разград Денчо Бояджиев стана "Рицар на годината". Какви са неговите заслуги пред другите членове на Ордена?

- Той е намерил онази алхимия, която е много специфична, за да може да сплоти хората в дадена идея. Като рицар тамплиер той постигна изключително развитие на Ордена в региона. Но основното е, че в Разград той има едно спечелено доверие в цялото население. Затова и той е първият носител на новата статуетка "Рицар на годината". Така показваме нашата братска признателност.

- По ваша покана тази година у нас дойде Н. Пр. Бригаден генерал Патрик Рей - Велик майстор на Ордена и тогава анонсирахте предстояща визита в Йордания. Каква ще бъде целта й?

- На 6 януари, на брега на река Йордан, официално ще се открие църковен комплекс, в който 5 църкви са създали своите молитвени домове. Това са англиканската, католическата, гръцката православна, руската православна и лутеранската църкви. За откриването на този религиозен комплекс освен представителите на съответните църкви е поканен и Ордена на рицарите тамплиери. Лутеранската църква ще отстъпи едно парче земя на Ордена на рицарите тамплиери Велик приорат България. Ние го нарекохме "Алея България". И тази алея ще завършва с православен параклис по начин, по който изисква канонът за Българската православна църква. Очаквам посещение при патриарх Неофит, за да можем да уточним подробности.

Тамплиер се става с душа

Денчо Бояджиев, кмет на Разград

- Г-н Бояджиев, честит приз!

- Благодаря.

- Или признание?

- И едното, и другото. Те вървят заедно, защото призът статуетката е визуалната част на наградата. А другото е едно признание за извървения път. Но държа да отбележа, че това не е признание само за моята работа. Колкото и да си талантлив без братята и сестрите, които са в нашата командерия, не би се получило да успеем да надградим всичко, което е постигнала командерия "Св. Андрей Първозвани" Разград само за няколко години.

- Какво отчитате за 2013 година?

- Водещата ни дейност е благотворителност. И смятам, че това трябва да бъде водещата кауза за всяка една командерия. Благодарение на братята от Австрия внесохме техника и обновихме половината леглова база в старческия дом. Подарихме параклис на домуващите, за да могат да го ползват за място на духовно пречистване. По Коледа отново ще ги посетим с подаръци, отново ще имаме и самодейна програма, която ще е подарък за възрастните хора там. Ангажирали сме се и с подобряване на базата. И тук вече малко съчетавам длъжността си като кмет и като командер. Но знаете ли, ако го нямаш в душата си, идеята не може да види бял свят. Отделно тази година успяхме да подобрим и зона за отдих "Пчелина" в Разград. И вече са факт над 10 къта за развлечение, за спорт. По волята на наш брат беше възстановена и камбанарията на една от най-старите църкви в Разград - храма в село Пороище.

- Кой кръст е по-тежък, кметският или рицарският?

- И двата са много тежки. Основният проблем на кметовете в България е липсата на достатъчно финансиране. Като член на УС на НСОРБ постоянно дебатираме по проблемите с финансирането. Тамплиерството носи знака на духовната тежест. Затова българинът има още много да работи, за да възвърне християнското си самосъзнание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай