Сребърни бижута - велик символ на българската традиция

Голяма част от тях са ръчна изработка

Сребърни бижута - велик символ на българската традиция | StandartNews.com

Българските сребърни бижута имат дълга традиция и все още се създават ръчно. То е известно с комбинацията от орнаменти, форми и етнически мотиви. Сребърните обеци са най-разпространеният вид български бижута, но се изработват и колиета, пръстени, обеци и колани.

Най-известният български бижутер е Георги Кръстев (1890-1972 г.). Той е роден във Варна и започва да работи като златар на 14-годишна възраст. По-късно се премества в София, където през 1917 г. отваря първия си магазин. През 1927 г. получава награда от цар Александър I за създаването на сребърни изделия за Царския дворец в София. Негови творби са излагани и на международни изложби в Париж, Лондон и Рим в периода 1928-1936 г.

През живота си Кръстев създава много творби, включително комплекти бижута с традиционни български мотиви като лози, листа и цветя; животни като коне, кози и орли; хора, извършващи различни дейности като риболов или лов; сцени от ежедневието като сватби или религиозни церемонии; исторически фигури като владетели или войници; абстрактни мотиви като кръстове или кръгове; геометрични форми като триъгълници или квадрати; човешки фигури като танцьори или музиканти и др.

Най-популярните видове български бижута от сребро включват:

Обеци - Сребърните обеци са важна част от българските бижута от древни времена. Те често са украсени със символи, които отразяват религиозните вярвания или културните традиции на народа.

Огърлици - Огърлиците са съществена част от гардероба на всяка жена и се предлагат в различни форми и размери в зависимост от предназначението им. Някои огърлици са се носели като защита от зли духове, докато други са имали по-практично предназначение, като например да държат пари или амулети. Те могат да бъдат изработени от различни материали, като кожа, дърво или метал, но повечето българки предпочитат да носят сребърни колиета, тъй като те се почистват и поддържат лесно, а също така са достатъчно издръжливи, за да издържат години наред.

Колиета - има толкова много различни видове колиета, от които можете да избирате. Всичко зависи от вашия вкус и предпочитания - дали предпочитате нещо семпло или нещо по-сложно. Ако търсите нещо по-традиционно, тогава не търсете друго освен колие с висулка кръст. Това е един от най-популярните символи в България, поради религиозното си значение.

Гривни - Гривните са носени от българите още от древни времена и често са използвани като парично средство преди изобретяването на монетите. Обикновено те се състоят от една или повече верижки, свързани помежду си, като всяка от тях има свое собствено значение и смисъл.

Пръстени - Тези изделия обикновено са изработени в комбинация от модерен дизайн и традиционни модели, които са се предавали от поколение на поколение. Един от най-важните елементи в българските бижута е използването на филигран. Тази техника включва използването на фини телчета за създаване на деликатни мотиви, които наподобяват дантела или бродерия.

Медальони - медальоните са малки дискове, които могат да се закачат на верижки или гривни или да се използват като висулки на колиета. Обикновено те изобразяват религиозни символи като кръстове, икони или ангели, но могат да бъдат и светски (например снимки на хора). Най-популярният вид медальон е кръстовидният, който символизира жертвата на Христос на кръста.

Българските сребърни бижута често са украсени с полускъпоценни камъни като обсидиан, аметист или тюркоаз. Най-популярните мотиви са кръстове и звезди, за които се вярва, че отблъскват злите духове.

Сребърни бижута могат да бъдат чудесен подарък за приятели и роднини. Това е отличен начин да покажете любовта си към тях и тяхната култура. От векове сребърните бижута са познати като най-добрия материал за изработване на бижута и се смятат за такива и днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай