Сръбски медии: Василев спонсорира президента, а няма пари за ток

Сръбски медии: Василев спонсорира президента, а няма пари за ток | StandartNews.com

Цветан Василев няма пари за ток и газ, но има за фондацията на първата дама на Сърбия, пише сръбският вестник "Блиц". Изданието твърди, че през миналата година избягалият от България банкер е платил 1,2 млн. динара на фондацията на Драгица Николич, съпруга на президента на съседите Томислав Николич.

Повод за възмущението на сръбските медии стана закъсалият завод за стъкло в Парачин, който е на Василев. Фабриката дължи милиони за ток и газ. В писмо до сръбския премиер Цветан Василев обещава да върне "стъкларския завод в Парачин" на сръбската държава, стана ясно преди ден.

По този начин той ще изчисти задълженията на завода на стойност 950 млн. динари за газ и ток. Заради борчовете сметките на завода са блокирани от ноември миналата година. Ако се стигне до споразумение и бъде прието предложението на Цветан Василев, сръбската държава ще стане собственик на една осма, но има голяма вероятност стойността на акциите да се обезцени и така правителството да получи по-голяма собственост в Стъкларския завод. От там посочват, че в момента имат много добри заявки предвид зимния сезон и търсенето на стъкларски изделия - буркани и бутилки.

Синдиците на КТБ събраха 26,8 млн. лв. за седмица

Синдиците на КТБ събраха 26 829 803 лв. Това става ясно от седмичния отчет на синдиците Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 7-12 септември, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). До момента това е най-високата сума, оповестявана в отчетите им, откакто осребряват активите на изпадналия в несъстоятелност трезор, съобщи investor.bg. Предходното най-голямо вземане за 6 млн. лв. бе обявено в средата на август. 24 732 850,08 лв. са вземания по дължими на КТБ кредити, като този път в отчета няма разбивка на постъпленията по вида на валутата. 2 086 718,78 лв. пък са вземания по ценни книжа. Сумата е частично плащане от 2 септември по вземане, обезпечено със залог на държавни ценни книжа, "извършено след предприети принудителни действия от страна на КТБ", отбелязват синдиците в отчета си. Освен това синдиците на КТБ продължават с исканията за издаване на заповеди за незабавни изпълнения по договори за кредити спрямо дружества длъжници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай