Спрете да използвате толкова много перилен препарат

Нека видим колко перилен препарат е добре да използвате

Спрете да използвате толкова много перилен препарат | StandartNews.com

Много хора са на мнение, че като използват повече перилен препарат в пералнята това неминуемо води по-добро и качествено изпиране на дрехите. Нищо подобно. Знаете ли, че прекомерната употреба на прах и перилен препарат в перилния цикъл не само може да увреди тъканите на дрехите и да остави натрупвания от препарата по тях, но и да нанесе сериозни щети на вашата пералня?

Нека видим колко перилен препарат е добре да използвате и как да се справите с натрупания такъв по стените и частите на вашия уред.

Колко перилен препарат трябва да използвате

Няма еднозначен и категоричен отговор на въпроса колко перилен препарат трябва да използвате, защото всеки модел пералня е различен и има своите специфики. Големината на самия уред, както и количеството дрехи, които побира също оказва влияние върху правилната и точна дозировка прах за пране. Ако използвате прекалено малко перилен препарат, рискувате дрехите ви да не се почистят добре. Обратно на това, предозирането води до натрупване на прах по самите дрехи, но и може да доведе до сериозни повреди и да се наложи ремонт на пералнята

И тъй като съществуват уреди, чиято съвместимост е различна, то по правило пералня с капацитет от 5 кг. се нуждае от 40 мл. гел за пране или 105 гр. ако е прах. Пералня с капацитет от 6-8 кг. има нужда от 55 мл. гел за пране или 160 гр. прах. Тези мерки са само примерни и е добре винаги да използвате дозиращите чашкки и капачки на самия препарат. Течният препарат може да поставите директно в барабана, а прахът за пране е добре да бъде сложен в чекмеджето на дозатора на вашата перална машина.

Как да се справим с натрупания се перилен препарат

Натрупалия се перилен препарат по дозиращите чекмеджета на пералнята или стените на барабана могат да предизвикат доста неприятни ситуации с вашия уред. Влажната среда, гелообразните перилни препарати и омекотители за дрехи, които се използват по време на изплакване, могат да оставят отлагания както по стените на барабана, така и по вътрешните части на дозиращо чекмедже. Това от своя страна е повече от благоприятна среда за развитието и мухъл и плесен, а от там и до щети по състоянието на уреда. Препоръчваме ви след всяко пране добре да почиствате тези части на пералнята, за да не се образуват наслоявания. Профилактика поне веднъж в годината е почти задължителна, ако искате да удължите живота на своята перална машина и да не се налагат скъпоструващи ремонти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай