Спорна дарителска кампания за малката Елена ядоса интернет

Оказа се, че приятели на семейството са действали самоиницативно, без разрешение на бащата и с публикувана подвеждаща информация

Спорна дарителска кампания за малката Елена ядоса интернет | StandartNews.com

София. Сайт, набиращ дарения за малката Елена, която пострада при тежката катастрофа на Цариградско шосе, предизвика остри реакции в интернет и общството. Появиха се съмнения, дали кампанията е истинска, заради невярна и непълна информация на страницата. Оказа се, че приятели на семейството са действали самоиницативно, без разрешение на бащата и с публикувана подвеждаща информация.

Страницата saveelena.com твърди, че събира пари за 6-годишното момиченце, защото „парите по пътеката са свършили". Клинична пътека за състоянието на детето обаче просто няма. Към момента болницата поема всички разходи по лечението, потвърдиха пред Стандарт Нюз от „Св. Анна".

Майката на детето също лежи в болницата с множество травми. „На бащата, който също е лекар, и идва всеки ден тук, не му е искана нито една стотинка. Това са пълни глупости", обявиха от „Св. Анна".

Стандарт Нюз се свърза с един от организаторите и администратор на страницата на кампанията във Фейсбук. Калин Цеков обясни, че кампанията първо тръгнала с поставяне на кутии в квартала в Перник, в който живее семейството. Тя е по инициатива на техни приятели и съкварталци. После се родила идеята за интернет кампания.

Бащата Милен Михайлов обаче не искал да се събират пари за семейството му, уточни Цеков и добави, че „той е много горделив". Впоследствие Михайлов се съгласил, твърди още Цеков и каза, че се надява бащата скоро да излезе от шока и да е в състояние сам да го обяви пред медиите.

От обяснението на Цеков се разбра, че най-вероятно става въпрос за „развален телефон". Липсата на клинична пътека вероятно е разбрана като „изчерпана" такава и така се е появила подвеждащата информация на сайта. Цеков твърди, че за пътеката му казал познат, който е посещавал пострадалите в болницата. Самият той не е ходил там.

Останалите мотиви за събирането на парите е финансовото състояние на семейството и евентуалната нужда от последващо лечение и възстановяване на майката и детето.

Михайлов специализира образна диагностика в болница „Токуда", обясни Цеков, но работел на „четвърт договор". Пострадалата му съпруга пък е учителка. „Сами разбирате какво е положението", каза Цеков.

Междувременно Нова телевизия се оплака, че сайтът използва логото й без позволение и категорично се разграничи от кампанията. На страницата има публикувани лога на още две медии.

Зедно с това на сайта на кампанията няма публикувана банкова сметка, а само онлайн форма за изпращане на пари през ePay.bg и PayPal. Цеков обеща сметката да бъде публикувана на страницата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай