Спомен. Как Ицо взима хавлията на Джеки

Новобранецът шашнал големия капитан

Спомен. Как Ицо взима хавлията на Джеки | StandartNews.com

Футболната ни общественост дълго ще скърби за кончината на Георги Димитров - един от най-големите български играчи за всички времена. За мнозина - и най-добрият защитник в историята ни.

Друга голяма наша легенда Христо Стоичков си спомня един любопитен момент от началото на кариарата си в ЦСКА. когато уплашеното момче от провинцията идва в съблекалнята на един от най-добрите отбори в Европа в онези години.

"На мен ми беше лесно, аз слушах батковците. Без тях – няма как. Трябваше да чистя обувки, трябваше да ги ваксам.

Те са много, спомням си случка, влизам в съблекалнята, студ в София. Бат’ Симо ме представя, а Стойчо Младенов ме пита що съм тука. Викам, да играя и седнах до вратата, за да съм по-близо.

Или си навън или навътре. Влиза бате Джеки и ми казва: „Седнал си на моето място”. Направих му място до мен да седне. Седях между него и Георги Велинов. Свършва тренировката, а Димитров обичаше да тренирам индивидуално, а ми дадоха една малка хавлия, ама аз взех халата му.

Той влезе и ме видя, но му го върнах обърнат, за да се избърше и той“, разказа Стоичков за кариерата си в ЦСКА.

В този момент, според очевидци, Джеки е казал : "От това момче ще стане супериграч! И много е познал. Между Стоичков и Георги Димитров има специална връзка.

Години наред Георги Димитров, с когото се познавахме много добре, ми казваше: "Да знаеш, няма друг такъв като Ицо! Не е и имало"

А Джеки, Бог да го прости, рядко раздаваше комплименти... 

Георги беше безстрашен, железен защитник. Пред него са капитулирали едни от най-големите нападатели в света. От Мишел Платини, до Йън Ръш и Кени Далглиш.

В същото време Димитров вкарваше и голове. За централен защитник - много! Дори в един момент беше голмайстор в квалификациите на националния отбор.

В Джеки обаче имаше неудовлетвореност. Сякаш от живота, сякаш от нещо друго. светла му памет!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай