Спират опасно свлачище над квартал с 1000 жители

Спират опасно свлачище над квартал с 1000 жители | StandartNews.com

Благоевград. Комисия от специалисти обсъди проучването на свлачището в квартал „Ораново" в Симитли. Експерти набелязаха мерки в съответствие с направените изводи и препоръки за предотвратяване на аварии и осигуряване защита на населението.

Над 1000 души живеят в района. Проучването е дело на „Геозащита" ЕООД. Сред основните причини за свлачищните процеси са високата сеизмичност и промените в геоложките условия в резултат на въгледобива. Свлачището е сериозен екологичен проблем, категорични са специалистите.

От Министерството на регионалното развитие трябва да бъде изготвен проект за управление на теренната повърхност в концесионния контур. Много скоро трябва да се вземат спешни мерки за дрениране на масива в зоната под главния свлачищен откос и ликвидиране на заблатяването. Нужно е да се възстанови проводимостта на Орановския дол. За да се осигури достъп на тежка строителна механизация до езика на свлачището ще се изгради временен път.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов уведоми комисията, че мина „Ораново" изхвърля шисти в района на свлачището и поиска РИОСВ - Благоевград да направи проверка и да предприеме мерки. Той смята, че единственото решение за спиране на земните маси е да се започне нов начин за изземване на въглища със запълване на галериите, което оскъпява много и ще доведе до затваряне на мината.

Градоначалникът ще подготви искане за помощ до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай