Спасяват закъсалите държавни предприятия

Глобите на Агенцията по вписванията според оборота на фирмата

Спасяват закъсалите държавни предприятия | StandartNews.com

Спасяват закъсалите държавни предприятия. Компаниите с над 50% държавно участие са натрупали доста негативни тенденции през годините - огромни финансови задължения и загуби, каза след заседанието на Министерски съвет вицепремиерът Даниелва Бобева.

Вчера кабинетът е разгледал анализ на финансовото състояние на държавните фирми. Ще се правят оценки на всяко предприятие в затруднено финансово състояние и ще се вземат решения за оздравяване или преструктуриране. "В криза, при висока безработица не се закриват предприятия, но кризата е важен фактор да се почне преструктуриране, оздравяване на предприятията", каза вицепремиерът.

"Необходимо е разработването на законодателство за управление на държавните предприятия", добави още Бобева. Министерски съвет вчера прие първия пакет от 24 мерки за намаляване на бюрокрацията. Документът съдържа две групи мерки - първата включва предложения от неправителствени, браншови и работодателски организации, а втората - действия за въвеждане на комплексно административно обслужване в Българската агенция по безопасността на храните, ИА "Морска администрация" и общините.

През ноември ще започне предоставяне на 12 комплексни услуги, при които клиентът попълва заявление без да дава други документи. Ще бъде премахната таксата за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения към общините. Таксите, събиране от Агенцията по вписванията, ще бъдат намалени с поне 20%. Но се увеличат глобите за неподаване на годишния финансов отчет на фирмите и едноличните търговци като санкциите ще бъдат според оборота за предходната година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай