Спасители в небето

Спасители в небето | StandartNews.com

Те са златният екип на планинско спасяване "Аугуста". Пилотите Юлиян Богоев и Васил Вълков, операторът на лебедка Веселин Манолов, колегите им от Планинската спасителна служба и лекарят върнаха към живота тежко пострадалия на пистата в Банско турски сноубордист Алпер Боскурт. Преди седмица спасителите бяха наградени с почетен плакет и 10 000 лева от ЗК "Лев Инс".

В церемонията се включи вторият секретар на посолството на Република Турция Мехмет Пекер. Екипът действа при изключително трудни условия, рискувайки живота си. А това става не за първи път. В сряда Богоев и Манолов са участвали в поредната спасителна операция. Този път на израелски турист в Деменишката долина край Банско. За един месец екипът е помогнал за оцеляването на трима туристи. "Съветваме хората да си правят застраховки "Активна грижа" в "Лев Инс". Само срещу 6 лв. си осигуряват спокойствие и то в "златния час". Това е часът непосредствено след сериозна травма, който е най-критичният период в преживяването на пострадалия, в който при беда да можем да му помогнем", казват и спасителите. За бордния инженер Веселин Манолов спасяването на човешки животи е призвание. По ирония на съдбата обаче точно той се оказва в ролята на спасен. Софиянецът Манолов е сред тримата български пилоти от екипажа на хеликоптер, които през 2011 г. бяха отвлечени в Судан по време на хуманитарната си мисия и освободени след 145 дена в плен. Това обаче не отказало Веско от желанието да помага с хеликоптера. "Като литнеш веднъж, цял живот гледаш към небето. Още като ученик пишех на тетрадката си "Летенето е всичко", казва Веско. Той наследил любовта си към хеликоптерите от баща си, който е авиотехник по електрооборудване. Веско споделя, че винаги след спасяването на човешки живот е толкова щастлив, че усмивката не слиза два часа от лицето му. За 39-годишния мъж летенето е и хоби обича да релаксира с полети на мотопарапланер в събота и неделя. Веско има 8-годишна дъщеричка, която е качвал на хеликоптер, но все още само на земята. В спасителния екип, който работи на Банско, е от 40 дни. Води се оператор на лебедка. С колегата му Юлиян Богоев твърдят, че екипът им е железен и благодарение на съвместната дейност с Планинската спасителна служба. Юлиян пък 13 години бил пилот на хеликоптер в селскостопанската авиация. "Много хора подценяват дейността й, но у нас тя е на световно ниво. Много е рискова работата там, защото в повечето пъти летиш над електропроводи, над дървета и едно малко невнимание е риск за живота ти", казва Юлиян. Той си спомня как преди 19 години бил поканен от богат турски лекар да работи за него като пилот. Бизнесменът доктор купил 4 хеликоптера за транспорт на пациенти. "Имам авиационен лиценз от Турция за летене с хеликоптер", казва Юлиян. Там работел със съпругата си Мария, която била медицинска сестра на хеликоптера. Синът му Атанас не проявява интерес към летенето, той е студент по медицина последна година. Дъщеричката му Дарина е в пети клас. И за Юлиян професията е хоби. Той обича и да релаксира със семейството си сред природата.

Веско и Юлиян са благодарни и на колегата си - опитния пилот Васил Вълков, с когото не можехме да разговаряме, защото в момента е на работа в Судан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай