Спасители: Най-тежко е, когато нямаме шанс да спасим човешки живот!

Спасители: Най-тежко е, когато нямаме шанс да спасим човешки живот! | StandartNews.com

Жалко за младото момче, направихме всичко по силите си, много институции хвърлиха огромен ресурс в издирването му, но разбрахме, че е намерено мъртво. За нас най-важно е да помогнем и да спами човешки живот в планината, но този път нямахме шанс. Това споделят планинските спасители от Банско, които участваха в издирването на 21-годишния Ахмед. Той сякаш потъна вдън земя на 22 август следобед в района на местността Белмекен.

За съжаление, безжизненият му труп е открит от местни жени, които са събирали горски плодове в планината около местността Яденица в Рила планина. „Чухме от колегите, че е бил на 5-6 километра от мястото, където е видян за последно от родителите му. При това става въпрос за разстояние в обратната посока на тази, по която би трябвало да се движи по пътя към семейния автомобил. Странно е, тъй като близките му бяха категорични, че добре познава планината. Не за първа година е събирал боровинки там", коментира служители на ПСС – Банско.

По тяхна информация Ахмед е намерен в подножието на стръмни скали. Най-вероятно е полетял по ската след подхлъзване или загуба на равновесие. При падането е получил тежки травми и е издъхнал.

На местопроизшествието са пристигнали криминалисти от Районното управление във Велинград. При първоначалния оглед не са установени видими следи от насилие по трупа. След огледа пожарнираки трябваше да измъкнат тялото от ниската част на склона, за да го откарат в Съдебна медицина за аутопсия.

„Ние няма как да гадаем какво се е случило с момчето, за да се стигне до този фатален край. Това е работа на полицията, да си води разследване, има образувано досъдебно производство. Не ни се вярва нещо да го е изплашило и да е поело в друга посока. При толкова много хора в гората за билки, боровинки и гъби няма как да има мечка в района. Друго животно няма как да стресне ладия мъж. Може да се е заблудил, което не е невъзможно", коментира планински спасители в курортния град.

Те са категорични, че в дните на издирвателните акции обходими стотици километри, покрили огромен периметър в гората. Но търсили в съвсем друга посока, тъй като такива били данните на родителите на изчезналия и намерен мъртъв Ахмед. Съветват всички хора, които ежедневно в момента излизат в планината за билки или гъби да са особено внимателни. Да не подценяват в никакъв случай опасностите на гората.

Трябва да са добре екипирани. Да имат мобилни телефони, да познават отлично района, който обхождат. Ако не познават планината, задължително да са с близки, които са наясно с пътеките и най-преките пътища до близките населени места. „Хубаво е да носят и резервна батерия за мобилните си телефони, но това почти никой не го прави. На момчето, което търсихме, джиесемът почти веднага е изключил, тъй като батерията му паднала.

Опитваха се полицаите с технически средства да локализират къде е мобилният му телефон, но напразно, тъй като бе изключен", казват служители на ПСС – Банско. Сутрин рано, а и понякога през целия ден, но отделни места се застоява роса или цели локви. Те са особено коварни, тъй като едно подхлъзване в тях може да е фатално. Човек не очаква подобен инцидент и рискува да получи тежки травми, а при малшанс – да се стигне и до фатален край, ако удари лошо главата си при падането.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай