Спасиха бебе, родено в петия месец

Спасиха бебе, родено в петия месец | StandartNews.com

Варна. Бебе, родено в петия месец от бременността, спасиха лекарите от АГ-болницата във Варна. Два месеца екипът на отделението по неонатология се бори за живота на момиченцето. Тя вече диша сама и наддава на тегло, съобщи д-р Снежинка Цветкова, шеф на отделението за недоносени в АГ-болницата.

„Момиченцето се роди в средата на юни, в 22-ра гестационна седмица, и тежеше малко над 500 грама. То е най-малкото бебе, дошло на бял свят от началото на годината. Детето вече тежи 1000 грама, но все още има нужда от интензивно лечение”, поясни пред Дарик д-р Цветкова.

„За съжаление, не всички бебета с екстремно ниско тегло оцеляват. Надяваме се детето да има сили да се справи с трудностите”, допълни специалистът.Най-голямата гордост на лекарите в АГ-болницата е малкият Марио от Търговище, за когото в началото не даваха големи надежди. През септември миналата година той беше приет с тегло едва 480 грама и с тежка дихателна недостатъчност.

Въпреки минималните шансове за оцеляване варненските неонатолози успяха да се преборят за живота му и няколко месеца по-късно той беше изписан от болницата. „Имам информация от колегите от Търговище, че нещата се развиват добре. Всички проблеми са преодолени и вече всичко е наред”, каза д-р Цветкова.

От началото на годината в отделението са имали няколко новородени с тегло около 600 грама, някои от които са дошли от Търговище, Разград, Силистра. След около 4-месечен престой част от тях са изписани от болницата.

Статистиката сочи, че намалява броят на недоносените, родени във варненската АГ болница. През първите шест месеца те са с 20 по-малко спрямо същия период на миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай