СОС отложи доклада за паметните плочи пред НДК

СОС отложи доклада за паметните плочи пред НДК | StandartNews.com

София. Докладът с предложението за възстановяване на паметните плочи на I и VI пехотен полк на мястото на паметникa пред НДК бе отложен от архитектурната комисия в Столичния общински съвет (СОС). Инициативата беше внесена в Съвета от общинския съветник от ДСБ Вили Лилков, както и чрез подписка от граждани. Идеята за възстановяването на военния мемориал, който е бил на мястото на нарочения за събаряне паметник "1300 години България" преди построяването на НДК, набра множество поддръжници в социалните мрежи.

Паметните плочи са поставени в почит на над 3000 войници от двата пехотни полка, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Семплата конструкция от три стени, разположени във формата на буквата П, включват табели с имената на загиналите за отечеството. Открити са през 1934 г. от цар Борис III. Мемориалът е премахнат през 1977 г. 

Общината обяви конкурс за нов облик на паметника пред НДК, който от години е предмет на подобни обсъждания, а части от конструкцията му представляват опасност за минувачите. Предстои обществено обсъждане на допуснатите 9 проекта, сред които е и възстановяването на военния мемориал. 

Архитектурната комисия е поискала писмени становища от Министерството на отбраната и от зам.-кмета по културата Тодор Чобанов.

Вносителят на предложението Вили Лилков написа във Фейсбук: "От дискусиите пролича нагласата на моите колеги в СОС, че "ще го бъде"!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай