Снимката на Ясен ще се бори за $5000 в Лондон

Снимката на Ясен ще се бори за $5000 в Лондон | StandartNews.com

Не му провървяло в ските на Боровец и щракнал кадъра, който плени света

Студентът по медицина мечтае да стане ортопед и да пътешества с фотоапарата

"Който не снима със "Сони", не го признаваме, подмятаха шеговито състуденти на 21-годишния Ясен Георгиев от Варна. Второкурсникът по медицина се прочу в цял свят с кадъра си от пистата по нощно каране на ски в Боровец сред близо 80 000 снимки на фотографи любители. И само след седмица ще получи фотоапарат и мобилен телефон за награда. Той е победител в раздела "Туризъм" в един от най-масовите конкурси за любителите на камерата "Sony World Photography Awards". Успешният, красив кадър "Нощен Боровец", който взриви "Фейсбук", е запечатал с университетския фотоапарт "Никон" по време на зимната универсиада на всички ВУЗ-ове в курорта.

"Не ме биваше със ските и затова започнах да снимам. Беше хубаво, нощно време, валеше сняг, нямаше вятър, а съвсем малко мъгла и направих снимката", споделя за изключителното си преживяване с фотоапарата си през март миналата година Ясен. Изпратил един-единствен кадър за участие в престижния конкурс, защото до три снимки е безплатно, а за повече се плаща такса. За "Sony World Photography Awards" разбрал от списание "Фотомания". Подбрал тази снимка, защото решил, че е най-добра като композиция и заради усещането за природа - човек.
По любителската фотография се запалил от 12 клас в Руското училище покрай еуфорията с абитуриентските балове. Но интересът и хобито му са се насочили към красиви пейзажи, уникални моменти и емоции. За първи път е бил в Пловдив, снимал града под тепетата, а след това и Кръстова гора.

Има няколко проекта за родната Варна

и търси онова забележителното в нея, което още не е снимано, а и той самият не е виждал.
Но следващата му дестинация е Лондон, където трябва да бъде на галацеремонията на 23 април. Тогава ще е награждаването на победителите в 10-те раздела в конкурса. В категорията "Любители" ще бъде излъчен шампионът на годината - с кадър измежду най-добрите 10 снимки, който ще получи $5000 награда. От 24 април до 10 май кадрите на всички отличници в десетте категории ще бъдат показани на изложба в "Съмърсет хаус" в британската столица, като между тях ще е и неговата снимка на нощната ски писта на Боровец. Всъщност в категория "Туризъм" тя е избрана между 78 694 снимки на фотографи от 171 страни, уточнява Ясен. За това, че е победител, знаел още през януари, но запазил пълна тайна заради условията на конкурса. А, за да отиде на галацеремонията в Лондон, си събира сам пари, като

работи от 5 ч всяка сутрин повече от месец

През останалото време е на лекции и упражнения във Медицинския университет във Варна.
Ясен е първият бъдещ доктор във фамилията и иска да специализара ортопедия. Навремето, като кандидатствал, трябвало да избира между журналистика и медицина. Сега с фотографията търси баланса в избора си и намира свободата да снима, без рамки и без да зависи от фактори. Участието му в конкурса на "Сони" го мотивира да се състезава и в други фотографски изложби. А голямата му мечта е да пътешества и да запечата преживяното с фотоапарата.
Щом научили за победата му, от курорта Боровец веднага му изпратили по мейла покана да бъде техен гост по време на великденските празници. В сайта на Медицинския университет също на секундата се похвалиха със световното постижение на своя възпитаник.
За семейството си Ясен е повече от лаконичен -

скоро ще чуете новини и за брат ми - Калин Георгиев

от школата на ПФК "Черно море", казва той. Родителите му го подкрепят, но се чувства достатъчно голям да се издържа сам. А е и типичен представител на зодия Телец - иска да разчита само на себе си. Още от миналото лято работи като сервитьор в заведение в курорта "Св. Св. Константин и Елена", както и сега - от тъмни зори, но усилията му са съсредоточени в следването. Конкурсът му дава кураж и самочувствие да участва и в други любителски надпревари и прояви с фотоапарата, с които става все по-богат културният календар на Варна като европейска младежка столица в 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай