Смайващо! Климатолог предрече зимата в България

И с кои страни ни сравни

Смайващо! Климатолог предрече зимата в България | StandartNews.com

Известен климатолог направи твърде необичайна прогноза за зимата в България.

Климатът се променя, на този етап сме гo затоплили с малко над 1°. Tова лято беше най-горещото в историята и имаше много топли лета почти навсякъде в северното полукълбо. Тези предпоставки правят по-голяма вероятността да има горещи вълни, интензивни валежи, но и обратното - изсушаване.

Това съобщи за "24 часа климатологът от НАСА д-р Гавин Шмид - директор на Института за космически изследвания на НАСА Goddard.

"Трудно е да се предвиди едно лято за година напред. През 2023 г. много неща вървят в една посока, поради което имаме много топло лято, но това е на базата на повишаващи се температури.

През следващата година все още ще имаме Ел Ниньо (топлото течение в Тихия океан, което влияе на световния климат - б.а.). Мисля, че 2024 г. като цяло вероятно ще бъде по-топла от тази, но фактът е, че ако не овладеем промените в климата, това ще бъде едно от най-хладните лета през следващите стотици години.

Причината е, че с всяко следващо десетилетие ще се наблюдава по-голяма промяна, докато не намалим въглеродните емисии до нула".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай