Сложиха Шипка на винетките

Сложиха Шипка на винетките | StandartNews.com

До Нова година купуваме от по-евтините седмични и месечни стикери

Паметникът на Свободата, известен като Паметника на връх Шипка, и Рилският манастир красят новите, по-скъпи винетки. Това стана ясно при представянето на стикерите в пътната агенция от регионалния министър Лиляна Павлова и шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров.

От вторник в дистрибуторската мрежа ще бъдат разпространени 2 млн. от новите стикери. Новите годишни винетки за колите струват 97 лв. Подготвени са и количества от старите седмични и месечни винетки, които са по-евтини, тъй като новите талони не важат до края на 2015 г. Взети са мерки за защита на стикерите от фалшификация.

Те са най-вече по отношение на серийните номера, обясни инж. Лазаров. Единият е пореден номер, а другият, който е на отрязъка, е случайно генериран код. Те се пазят в база данни и всяка винетка отговаря на този код, който много лесно се проверява. Цената на винетките се повишава, тъй като не стигат парите за поддържане на пътната мрежа. Извън средствата от Брюксел, които са за изграждане на нови шосета, всяка година за поддържане и обновяване държавата дава по 200 млн. лв., обясни министър Павлова. Колкото повече са приходите от винетки, толкова повече средства ще има за инвестиции, заяви тя. Освен да ремонтира шосета правителството има грижата и за изграждане на нови. Приоритет за 2016 г. ще бъде започване доизграждането на магистрала "Хемус", довършване на Западната дъга на околовръстния път на София, поетапното изграждане на участъка София-Калотина, участъци от направленията Русе-Търново, София-Видин и магистрала "Струма".

Относно проблемите с новоизградената магистрала "Марица" Павлова посочи, че основното платно на аутобана към момента не е компрометирано. Пукнатините по 2 метра на магистралата се дължали на запушени дренажи, обясни инж. Лазаров. А изпълнителят е поел ангажимент да отстрани проблема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай