Сложиха е-гривни на петима осъдени

Сложиха е-гривни на петима осъдени | StandartNews.com

Петима осъдени на пробация се държат 24 часа "под око", споделиха вчера опита си от Варненската апелативна прокуратура. Петимата са болни и трудноподвижни и доизлежават присъдите си вкъщи.

Осъденото лице прочита по телефона текст, който се запаметява и служи като "гласов отпечатък" за идентификация. Устройството се монтира в дома му и не може да се премества. Вместо да се явява всяка сутрин в службата, осъденият се обажда и се представя в центъра за електронно проследяване. Гласовата верификация обаче се използва по изключение и само спрямо лица, които са неподвижни или тежко болни.

Двама условно предсрочно освободени от затвора са с електронни гривни при изпълнение на мярката за ограничение в свободното им придвижване като пробационна мярка.

Електронните гривни са активни 24 часа в денонощието. Устройствата действат в обхвата на дома на осъдения, но са настроени в режим на нарушения от 22 часа до 6 часа сутринта. При напускане на дома в тъмната част на денонощието електронната гривна сигнализира за нарушението, което може да доведе до ефективно изпълнение на остатъка от присъдата на условно предсрочно освободения от затвора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай