Слепци с мерцедеси изпрали 2,15 млн. долара

Търсят лекарите, които са уредели синовете на ромския барон с помощи за инвалиди

Слепци с мерцедеси изпрали 2,15 млн. долара | StandartNews.com

Много мистерия витае все още около огромната сума пари, изпрани от ромския клан Маринови от Долни Дъбник. От 2009 г. до есента на миналата година на членове на фамилията са преведени 2,150 милиона щатски долара от палестинската окупирана територия. Прокуратурата в Плевен не изключва възможността схемата им да е свързана с финансиране на тероризъм, търговия с оръжие или наркотици.

Засега българските власти имат достатъчно доказателства да повдигнат обвинение в измама срещу неназована жена от клана. Тя обещавала на палестинци с "неконвенционални методи да повлияе положително на тяхното здраве и благополучие", обясни иносказателно наблюдаващият прокурор Рени Кирилова. На всичкото отгоре нашенката врачувала, и то предимно от разстояние, без да има официално разрешение.

Към Маринови в България са изпратени парични преводи от 40 палестинци. Като основания наредителите вписвали търговия със земя. Но такива реални сделки няма. Използвани са отначало "Уестърн Юниън" и "Мъни грам". След като сумите нараснали притеснително, организаторите на схемата прибегнали до услугите на "Райфайзен банк".
Прокурор Рени Кирилова се обърна с молба за съдействие към дипломатическия представител на палестинската автономия у нас, за да предявят претенции потърпевшите негови сънародници. В схемата били използвани и две фирми. Проверка показва, че те не са извършвали дейност в посочения период на българска и палестинска територия. Още 15 жители на Долни Дъбник били замесени като получатели на траншове. Най-вероятно те били ползвани за пощенски кутии.

Плевенският първоинстанционен съд остави за постоянно в ареста 47-годишния Иван Маринов и синовете му Станьо(27 г.), и Горан (24 г.), задържани в петък. На делото по мярката за неотклонение младите Маринови представили решения от ТЕЛК, че са 100 процента слепи. В същото време срещу единия син има влезли в сила съдебни решения, че е управлявал автомобил без книжка.

Бащата им Иван пък е осъждан за даване на подкуп на полицай. Той нарушил условията на пробация и пътувал до Испания. Иззети са три суперлуксозни коли на фамилията, чиято стойност по груби сметки възлиза на над 400 хиляди лева. Дъщеря на Иван Маринов има още един мерцедес на лизинг, който струва още толкова.

Това е най-голямата сума, обект на пране на пари у нас, заяви окръжният прокурор на Плевен Иво Радев. За предстоящия процес ще бъдат повдигнати още обвинения - на Иванка, съпруга на Иван, и на дъщеря му Елисавета. Засечени са техни пътувания до Тел Авив. Със заповед на финансовия министър е забранено тегленето на последната транзакция от 90 хиляди долара към Станьо Маринов. Прокуратурата вероятно ще наложи запор на сметките им. Предстоят разследвания срещу лекарите от комисията, които са издали решенията за слепота на братята. Във профила си във "Фейсбук" Горан Маринов гордо се перчи зад волана на своя мерцедес S-класа.

Щедри дарители пращали парите за лечението на братя Маринови. Такова обяснение даде за произхода на баснословните суми техният чичо Върбан. Той е зам.-шеф на местната структура на партия "Солидарност". Бил е и в листата на "Евророма". Според Върбан Маринов момчетата са слепи по рождение. Лекувани са у нас, в Русия и в Турция. Женени са, имат по 3 деца. За способността им да управляват автомобили се изказа така: "Какво каране на коли е да отидат на 100 метра до гаражите". Станьо и Горан са получавали и инвалидни пенсии. Чичото оправда благосъстоянието на рода си със строителния бизнес на брат му, с който той се занимавал още от годините на социализма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай