Скандал в парламента заради протестите

Скандал в парламента заради протестите | StandartNews.com

София. Водещите политически партии БСП, ДПС и ГЕРБ излязоха с декларации във връзка с вчерашните сблъсъци по време на протестите.

"За "Коалиция за България" властта не е самоцел", заяви председателят на ПГ на "Коалиция за България" Сергей Станишев в декларация от парламентарната група. „Няма как Народното събрание да остане безучастно към това, което се случи. Всички видяхме сцени на насилие по същество. Опитът за превземане на сградата на българския парламент, тези, които стоят дълбоко зад организацията на тези събития, сега напускат залата", заяви Станишев.

Бяха докарани организирани ултраси с една цел – да щурмуват сградата на парламента. В коя демократична държава в ЕС подобно вандалско действие, подобен метеж са допустими? Трябва да се сложи разграничителна линия между правото на демократичен процес на всеки гражданин. Това се случва, благодарение на промяната от 12 май тази година. В чий интерес е всичко това? За кого се прави", попита той.

„Отговорът е очевиден за голяма част от гражданите. Те са в опозиция, но логиката, мотивацията на г-н Борисов и неговото обкръжение са ясни и деструктивни – „ако тази държава не е моя, ще я срина всеки ден. Това е закономерно поведение за партия ГЕРБ", каза още Сергей Станишев.

Трябва да има ясна преграда и противопоставяне на опита за метеж, каза председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев. „Тези ултраси са докарани от Перник, Благоевград от Борисов и неговите кръгове. Какво общо имат с демокрацията? С парите, откраднати от данъкоплатците ли им плащат", попита Станишев. „Омразата, подклаждането на насилието, посочването на враговете продължава да се насажда по-упорито от тези, които имат една цел – власт на всяка цена. Или ще вървим по този път към един неофашизъм, който си пробива път и играе със страховете на хората. Защо никой не осъди списъците на неудобни журналисти, които имат различно мнение от тях? Реформаторският блок също обслужват интересите на Борисов. Имаха цял мандат 4 години. Днес имат наглостта да говорят, че бюджетът не бил достатъчно социален. Кой плячкоса резерва на здравната каса", каза още той.

„4 години ГЕРБ бяха превърнали парламента в изтривалка на едноличната воля на Борисов. Не могат да преживеят факта, че парламентаризмът се върна. Такъв вид насилие, какъвто видяхме вчера, обслужва този интерес – завръщането на ГЕРБ на власт", заяви Станишев.

„Искам да кажа на тези, които кроят тези планове и конспирации – няма да мине. Няма да мине, защото България се нуждае от оздравяване от омразата, насаждана 4 години, когато всеки инакомислещ беше прегазван", посочи Сергей Станишев. „Ултиматумите няма да бъдат приети. Трябва да има ясна преграда и противопоставяне на опит за метеж", добави той. По думите му ПГ на Коалиция за България подкрепя правителството не заради властта, а защото трябва да се реализира промяна за връщане към нормалността.

"Мракът снощи не може да прикрие променения профил на протестиращите, дори подчертаваше бръснатите глави като най-агресивната част на българското общество", каза лидерът на ДПС Лютви Местан в изказване в началото на пленарното заседание.

Снощи законодателният орган на страната беше атакуван от ултраси. Това няма нищо общо със студентите на Република България, нашите деца. Правото на протест е очарованието на демокрацията и затова то е скрепено конституционно. Но едно е правото на протест, друго е окупацията. Едно е протестът на студентите, съвършено друго е метежът срещу законодателния орган на страната, който се организира от тези, които вчера отсъстваха от обсъждането на най-важните актове – бюджетите на НОИ, НЗОК. Защото впрегнаха новите си генерали, впрегнаха корупционно натрупаните милиони, за да взривят устоите на демократична България", коментира Местан.

„За Борисов и Цветанов няма оцеляване в политиката извън властта. Затова няма да се спрат пред нищо. Протестът срещу кабинета Орешарски няма кой знае какви солидни политически аргументи, защото в строго политически план като стил на управление, като реална грижа за българските граждани и бизнес, кабинетът Орешарски е друга реалност, несравнимо по-добра от управлението на кабинета Борисов", заяви Местан.

Понеже го е страх да отговаря, Борисов бърза да свали правителството на Орешарски и да окупира българския парламент чрез ултраси, каза председателят на ДПС Лютви Местан. „Борисов дължи много отговори", подчерта Местан. „Исканията не са толкова политически, исканията били морални, за повече морал в политиката. Как да не се съгласиш с такава теза? Питам – за чий морал става въпрос? За морал за този, който дължи отговор за Мишо Бирата, за това как може да упражнява натиск, да нарушава закона, за причинява щати на държавата и хазната. За чий морал – за този, който кръжеше с хеликоптерите на ВВС над ловните полета на България? За морала на този, който продаде „Кремиковци". За този ли морал, който свърза в едно „Сибанк" и Славчо Христов?", попита Местан. „Който още дължи отговори за Пашата, ЧЕЗ. Борисов има да отговаря. Понеже го е страх да отговаря, бърза да свали правителството на Орешарски и да окупира българския парламент чрез ултраси, за да не могат народните представители да си свършат работата", заяви Местан. „Жалко е падението, до което агонията на опозицията са довели Бойко Борисов. ДПС и с новият си председател, и с тези 36 народни представители ще стои плътно зад кабинета „Орешарски", зад конституционния ред, зад българската демокрация", посочи той.

„Прави впечатление, че Борисов и компания не се държат политически. Прочетоха декларацията и напуснаха. Лидерите от ГЕРБ ги няма, защото организираха метежа. Днес пак ги няма. Не ги интересува политиката, а властта. За тях властта е солунската митница на Бай Ганьо, зейналата им за още блага паст. Този, който свързва в едно Славчо Христо и Бориславова, които тихо и кротко се спогодиха със СиБанк", каза Лютви Местан.

„Не ДПС изнасилва старата дама БСП, а Бизнес паркът обричат гражданите в политическа извратеност. Обръчите не са на ДПС и БСП, а са офшорките, които купуват имоти на първия мъж в републиката", заяви той. След изказването на Местан депутатите в залата станаха на крака и ръкопляскаха.

От ГЕРБ определиха случилото се като "гладиаторска арена". "Вчера управляващото мнозинство превърна площад „Народно събрание" в гладиаторска арена и окървави мирния протест на невъоръжените български студенти", каза Караянчева. Вдигнете си ръцете от студентския протест, не се превръщайте в узурпатори и диктатори, каза депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, която прочете декларация от името на парламентарната група.

„Днес, въпреки новите железни огради около НС, Парламентарната група на ГЕРБ е в пленарна зала, за да не позволи на БСП, ДПС и "Атака" тихомълком да прокара бюджета. Тук сме да развенчаем мита за вашия социален бюджет. Управляващото мнозинство превърна площада пред НС в гладиаторска арена и окървави мирния протест на невъоръжени български студенти', заяви Караянчева. „Срещу цвета на нацията държавната машина изправи униформени с щитове и палки. Под прозорците ни децата ни бяха блъскани, удряни, бити. Тези срамни за демокрацията кадри обиколиха новинарските емисии и световните агенции", каза тя.

„Докога ще сте слепи и глухи, господа управляващи? Ако все още имате съвест и срам, подайте си оставката. Не ви ли стига омерзението, с което студентите скандират „Оставка". Вашата лакомия за власт изкара българите по площадите и няма какво да ги укроти", посочи Караянчева.

ПГ на ГЕРБ се обявява категорично срещу саморазправата с мирно протестиращи граждани. Настояваме ръководството на МВР, лично министър Цветлин Йовчев да се явят в НС, посочи тя.
Римляните казват – да получиш власт е случайност, да се откажеш от нея е доблест, на вас тази доблест ви липсва. Оставката е единственият полезен ход, каза още Караянчева.

Цялото изказване на Караянчева беше съпроводено с викове в пленарна зала, а след него депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай