Ситнилски няма да подава оставка

Това с некролога беше гнусно, казва прокурорът

Ситнилски няма да подава оставка | StandartNews.com

София. Прокурорът Камен Ситнилски не смята да подава оставка заради разпространените СРС-та с негови разговори с колеги от провинцията.

Пред Нова телевизия той подчерта, че е невинен и ще се бори докрай, включително и чрез съда. „Ще се защитавам, защото не съм направил нищо нередно. Прокуратурата трябва да си свърши работата", призова Ситнилски.

Прокурорът не отрече, че съпругата му работи в Столичното следствие, а синовете му са юристи и единият работи в ДАНС, а другият е юрисконсулт в РВД. Той посочи, че дъщеря му Мария е съдия, но след издържан с отличен резултат изпит. В същото време отхвърли възможността да е въздействал за тези назначения. Живял съм скромно, а като служител на прокуратурата съм гледал да си върша работата добре", подчерта Ситнилски.

„Много гнусно беше това с некролога и смятам, че е дело на неориентирани хора. Това е замислена акция от някой, който иска да дестабилизира съдебната система", смята Ситнилски. Той добави, че определено тези хора имат интерес прокуратурата да е разколебана и дестабилизирана.

Според Ситнилски изнесените СРС-та са използвани по едно от делата срещу хасковския прокурор Иван Ванчев. Подобни материали се търгували и се продавали и купували. Ситнилски не посочи кой е възможният купувач на тези записи, но уточни, че възможния теч на информацията е от ГДБОП или от Главна прокуратура.

Прокурор Ситнилски смята, че да удари един магистрат с 40 години в системата, може само човек, който има силни позиции и иска да покаже какво може да направи с който и да е прокурор. Той повтори тезата си , че последните избори за ВСС са сред най-прозрачните и честните.

Ако се компрометира избора ми във Висшия съдебен съвет, това ще удари по авторитета на този важен орган и така кризата ще стане институционална, според прокурора

На въпрос упражнявал ли е търговия с влияние той каза, че никога не е изразявал предпочитанията си към когото и да било. „Аз съм човек на фактите. Какво имаме в тези СРС-та? Имаме един разговор между двама прокурори с мен. Но вижте какво казвам аз", добави той. Според него това е един избор, който се провежда за първи път при такива условия и според него няма как да се влияе на прокурорите. „Това е нелепо. Прокурорите са горди хора и могат сами да направят избор", подчерта Ситнилски.

Ситнилски призова да се види как са избрани другите магистрати. „Пренебрегнати бяха видни юристи. Ако ще правим проверка, да проверим всички избори", призова той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай