Синдикатите искат още пари и избори до края на годината

Синдикатите искат още пари и избори до края на годината | StandartNews.com

София. Двата най-големи синдиката КТ „Подкрепа" и КНСБ поискаха още пари за социални политики и подготовка за предсрочни избори до края на годината. След среща с представители на ГЕРБ лидерите на профсъюзите Константин Тренчев и Пламен Димитров обявиха, че спорде тях актуализацията на бюджета е необходима. Заедно с това те организират спешна кръгла маса за енергетиката. По думите на Димитров няма условия за национална стачка, но синдикатите ще подкрепят стачки там, където има условия за това.

Според Пламен Димитров е нужна по-радикална актуализация на бюджета, а не такава, каквато се прави в момента. Трябва да се покажат нови политики, с които се финансират определени разходи и се стимулират механизми, които създават нови работни места и генерират повече доходи.

„Ние предлагаме две мерки – да се увеличат обезщетенията за безработните – 65 000 души, с обезщетение до 200 лв., т.е. най-бедните безработни; да се дадат 10 млн. лв. за спешни, нови мерки за младежка заетост през последните няколко месеца на годината, защото парите свършиха в Бюджет 2013 г.", каза той.

Според Димитров трябва да се постигне консенсус за дата на изборите до края на годината. „Смятаме, че парламентът няма да изкара пълния си мандат. Сега трябва да се търси общо съгласие за насрочване на дата на предсрочни избори преди края на годината. Този парламент трябва да се разпусне, за да се възстанови моралът, за който настояват настоящите протести и в същото време не трябва да забравяме за социалните искания на протестиращите през февруари", допълни той.

По думите на Димитров 1/3 от синдикалните структури са заявили желаните да стачкуват, но на този етап основание за национална стачка все още няма

От своя страна Тренчев коментира, че според него положението в енергийния сектор е „колапс и в състояние на свободно падане". Той заяви, че ако тази "агония" продължава, енергетиката ще завлече цялата българска икономика надолу.

До дни двата синдиката ще организират спешна кръгла маса за проблемите в сектора. На нея ще бъдат поканени всички парламентарно представени сили, както и експерти и ръководители от БЕХ и ДКЕВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай