Симеон показва орден на дядо си в музей

Симеон показва орден на дядо си в музей | StandartNews.com

София. Симеон Сакскобургготски ще предостави орден, с който дядо му княз Фердинанд І е бил по време на самото провъзгласяване на Независимостта. Отличието ще може да бъде видяно в Националния военноисторически музей по време на изложбата по случай 105-ата годишнина от обявяването на Независимостта. Експозицията ще мине под надслов "И въздигнаха България в Царство" и ще се състои от днес, 20-и септември, до 30-и ноември тази година.

Специално за изложбата наследниците на министрите Михаил Такев и генерал-майор Стефан Паприков предоставят техни лични вещи. За първи път и само в деня на откриването на експозицията ще бъдат изложени всички степени на най-високото отличие на Царство България - ордена „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий".

Акцент в изложбата е развитието на армията ни. Посетителите ще могат да разгледат нови модели пушки и карабини „Манлихер", пистолети „Люгер", артилерийска, свързочна и инженерна материална част. Ще бъдат изложени и лични вещи на цар Фердинанд I, на военния министър генерал-лейтенант Данаил Николаев и на командири на частите от състава на тунджанската дивизия. Атмосферата на паметните дни ще бъде възпроизведена чрез спомените на министрите от кабинета на Александър Малинов и публикации в тогавашния печат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай