Шуменските роми върли реформатори

Шуменските роми върли реформатори | StandartNews.com

Мургавият електорат най-активен на балотажите

Над една трета от ромските гласове в Шумен в първия тур са подадени за кандидата на Реформаторския блок - Иван Ламбов, както и за листата на реформаторите. Относителният дял при тях е по-голям дори от този за ДПС. Това показват данните от изследване на електоралните профили, проведено от "Галъп Интернешънъл". На балотажа в Шумен ромският електорат, наброяващ 2500 души, е подкрепил убедително победителя от ГЕРБ Любомир Христов. На втория тур също така 70 на сто от хората на ДПС също са пуснали бюлетина за Христов.

Резултатът в Шумен даде повод на лидера на БСП Михаил Миков да намекне за мощната кооперация между партиите на Борисов и Местан на местния вот. Анализът на "Галъп" посочва, че все пак на балотажа в Шумен се излезли много по-малко привърженици на ДПС. Във Видин, където циганската общност е над осем хиляди души, техните гласове на първия тур са разпределени между първите двама в битката за кметския стол Огнян Ценков от ГЕРБ и Росица Кирова от коалиция "Единни за промяна". На балотажа край дунавския бряг също по-голямата част от ромите са предпочели победителя от ГЕРБ. Новият кмет Ценков е взел гласовете и на избирателите на досегашния червен кмет Герго Гергов, който се скара с "Позитано" и се яви самостоятелно.

На втория тур за независимата Кирова гласували масово лоялните червени избиратели. Общият извод на социологическата агенция е, че ромските гласове са били мобилизирани най-вече там, където имало оспорвано състезание или пък са силни определени партии, които традиционно разполагат с тези гласове. От изследването, обхващащо общините Шумен, Видин, Благоевград се очертават няколко тенденции: електоратите на БСП обикновено гласуват на втори тур срещу ГЕРБ, а за ГЕРБ гласуват електоратите на реформаторите. Появяващите се силни местни коалиции (в Благоевград, Видин и т.н.) набират електорат обикновено извън БСП, т.е. сред не толкова твърдите гласоподаватели. Ярките кметове имат повече гласове в сравнение с листите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай